Rengeteg hó van az Alpokban, rekordárvíz is lehet tavasszal

Ehhez persze több dolognak kell történnie, még egyáltalán nem biztos, hogy gyors lesz az olvadás.

MN
2018. 02. 16. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sokéves maximumot is meghaladó mennyiségű hó van a Duna felső szakaszának vízgyűjtőjén – derül ki az Országos Vízjelző Szolgálat adataiból. Az Inn torkolata, vagyis Passau felett több mint négy köbkilométer víznek megfelelő hó van a hegyekben, ami jóval több, mint a nagy árvizeket hozó 2006-ban vagy 2012-ben volt. A Pozsony feletti vízgyűjtőre számolva is komoly a helyzet: 15,5 köbkilométer víz lehet, ami szintén meghaladja a sokéves maximumot.

Ez önmagában még nem jelenti azt, hogy tényleg nagy árvíz lesz, de legalábbis megteremti a lehetőségét. Akkor alakulhat ki valóban veszélyes helyzet, ha ez a hómennyiség kitart tavaszig, esetleg még gyarapodik is, illetve az olvadás nem fokozatosan, hanem hirtelen következik be, főként a 2000 méter feletti hegyekben. Akkor lehet például nagy árvíz, ha tavasszal egy mediterrán ciklon nagyobb mennyiségű esőt okoz az Alpokban, amitől megolvad a hó, és egyszerre zúdul le a víz.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.