Francia tudósok szerint létezhet kapcsolat a túlságosan feldolgozott ételek – sütemények, csirkefalatok, csomagolt kenyérfélék – fogyasztása és a rák kialakulásának kockázata között, de hangsúlyozták, hogy ennek kiderítésére további kutatásokra van szükség.
A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett felmérés eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója – ismertette a tanulmányt csütörtökön a BBC News.
Ugyanakkor számos kérdőjel is felmerült a kutatással kapcsolatban. A táplálkozási szakértők állásfoglalása szerint a legjobb, ha egészséges étrendet követünk.
A kutatók szerint a túlságosan feldolgozott táplálékok közé sorolhatók a csomagolt kenyérfélék, az édes és sós csomagolt rágcsálnivalók, köztük a csipszek, az üdítők és az édesített italok, a csokiszeletek és az édességek, a húsgolyók, a hal- és a csirkefalatkák, az instant tészták és levesek, a fagyasztott és a tartósított húsok, valamint a csaknem teljesen cukor, olaj és zsír összetevőkből készült ételek.
A párizsi Sorbonne egyetem kutatócsoportja olyan felmérésekre támaszkodott, amelyek azt vizsgálták, hogy mit ettek a megkérdezettek. A kutatásban szereplők – túlnyomórészt középkorú nők – egészségi állapotát átlagosan öt évig kísérték figyelemmel.
A British Medical Journalban publikált tanulmány szerint azok körében, akiknek az étkezésében 10 százalékkal nőtt a túlságosan feldolgozott ételek aránya, a rákos esetek száma 12 százalékkal nagyobb volt. A kutatásban szereplők átlagosan 18 százalékban fogyasztottak túlságosan feldolgozott ételeket.
Míg évente átlagosan 79 rákos esetet szűrtek ki minden tízezer résztvevő közül, a feldolgozott ételek arányának 10 százalékos növelése után minden tízezer résztvevőre kilenccel több rákos megbetegedés jutott évente.
„Az eredmények arra utalnak, hogy a túlságosan feldolgozott ételek gyorsan növekvő fogyasztása a következő évtizedekben a daganatos betegségek számának növekedéséhez vezethet” – írták a kutatók.
Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy eredményeiket újabb nagy léptékű kutatással kell alátámasztani, s további kutatásokkal kell vizsgálni és igazolni a felfedezett lehetséges kapcsolatot. Mint fogalmaztak: „nem teljesen kizárható”, hogy a feldolgozott ételek növelhetik a rák kockázatát.
Linda Bauld, a brit rákkutató intézet betegségmegelőzési szakértője szerint az már köztudomású, hogy aki túl sokat eszik ezekből az ételekből, az túlsúlyossá vagy elhízottá válhat, ami növeli a rákkockázatot. De nehéz lenne megmondani, hogy mennyiben járul hozzá az étrend és mennyiben a túlsúly.
Hozzátette: a tanulmány általánosságban felhívja a figyelmet az egészséges étkezésre, azonban addig, amíg elegendő gyümölcsöt, zöldséget és rostos ételt fogyaszt az ember, nem kell aggódnia, ha néha egy kis feldolgozott élelmiszert is eszik.
Ian Johnson, a norwichi Quadram Intézet tudósa szerint a tanulmánynak csak „gyönge kapcsolatot sikerült azonosítania”, továbbá a feldolgozott ételek köre a kutatásban szélesen és lazán körvonalazott, az ok-okozati kapcsolat megállapítása már csak ezért is kérdéses.
A British Medical Journal a tanulmányt kísérő kommentárjában ugyancsak óvatosságra intett a következtetések levonásában.