Tizedével növelheti a rák kockázatát a túlfeldolgozott ételek fogyasztása

A csipszek, csokiszeletek, tészták, édesített üdítők rákkockázatát a kutatók nagy mintán vizsgálták.

MTI
2018. 02. 15. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Francia tudósok szerint létezhet kapcsolat a túlságosan feldolgozott ételek – sütemények, csirkefalatok, csomagolt kenyérfélék – fogyasztása és a rák kialakulásának kockázata között, de hangsúlyozták, hogy ennek kiderítésére további kutatásokra van szükség.

A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett felmérés eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója – ismertette a tanulmányt csütörtökön a BBC News.

Ugyanakkor számos kérdőjel is felmerült a kutatással kapcsolatban. A táplálkozási szakértők állásfoglalása szerint a legjobb, ha egészséges étrendet követünk.

A kutatók szerint a túlságosan feldolgozott táplálékok közé sorolhatók a csomagolt kenyérfélék, az édes és sós csomagolt rágcsálnivalók, köztük a csipszek, az üdítők és az édesített italok, a csokiszeletek és az édességek, a húsgolyók, a hal- és a csirkefalatkák, az instant tészták és levesek, a fagyasztott és a tartósított húsok, valamint a csaknem teljesen cukor, olaj és zsír összetevőkből készült ételek.

A párizsi Sorbonne egyetem kutatócsoportja olyan felmérésekre támaszkodott, amelyek azt vizsgálták, hogy mit ettek a megkérdezettek. A kutatásban szereplők – túlnyomórészt középkorú nők – egészségi állapotát átlagosan öt évig kísérték figyelemmel.

A British Medical Journalban publikált tanulmány szerint azok körében, akiknek az étkezésében 10 százalékkal nőtt a túlságosan feldolgozott ételek aránya, a rákos esetek száma 12 százalékkal nagyobb volt. A kutatásban szereplők átlagosan 18 százalékban fogyasztottak túlságosan feldolgozott ételeket.

Míg évente átlagosan 79 rákos esetet szűrtek ki minden tízezer résztvevő közül, a feldolgozott ételek arányának 10 százalékos növelése után minden tízezer résztvevőre kilenccel több rákos megbetegedés jutott évente.

„Az eredmények arra utalnak, hogy a túlságosan feldolgozott ételek gyorsan növekvő fogyasztása a következő évtizedekben a daganatos betegségek számának növekedéséhez vezethet” – írták a kutatók.

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy eredményeiket újabb nagy léptékű kutatással kell alátámasztani, s további kutatásokkal kell vizsgálni és igazolni a felfedezett lehetséges kapcsolatot. Mint fogalmaztak: „nem teljesen kizárható”, hogy a feldolgozott ételek növelhetik a rák kockázatát.

Linda Bauld, a brit rákkutató intézet betegségmegelőzési szakértője szerint az már köztudomású, hogy aki túl sokat eszik ezekből az ételekből, az túlsúlyossá vagy elhízottá válhat, ami növeli a rákkockázatot. De nehéz lenne megmondani, hogy mennyiben járul hozzá az étrend és mennyiben a túlsúly.

Hozzátette: a tanulmány általánosságban felhívja a figyelmet az egészséges étkezésre, azonban addig, amíg elegendő gyümölcsöt, zöldséget és rostos ételt fogyaszt az ember, nem kell aggódnia, ha néha egy kis feldolgozott élelmiszert is eszik.

Ian Johnson, a norwichi Quadram Intézet tudósa szerint a tanulmánynak csak „gyönge kapcsolatot sikerült azonosítania”, továbbá a feldolgozott ételek köre a kutatásban szélesen és lazán körvonalazott, az ok-okozati kapcsolat megállapítása már csak ezért is kérdéses.

A British Medical Journal a tanulmányt kísérő kommentárjában ugyancsak óvatosságra intett a következtetések levonásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.