Teherűrhajót indított a SpaceX cég a Nemzetközi Űrállomásra

Az ellátmánnyal és berendezésekkel megrakott Dragon űrhajó várhatóan szerdán ér úti céljához.

MTI
2018. 04. 03. 4:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai SpaceX cég a NASA űrkutatási hivatal megbízásából egy Falcon rakétával elindított hétfőn egy ellátmánnyal és berendezésekkel megrakott Dragon űrhajót a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az űrhajó Föld körüli pályára állt, és várhatóan szerdán ér úti céljához – közölte a NASA.

A rakéta a floridai Cape Canaveralből startolt 2,6 tonnás rakományával közép-európai idő szerint hétfőn 22 óra 30 perckor. Az űrállomáson dolgozó asztronauták – egy amerikai, egy orosz és egy japán – robotkar segítségével fogják majd be az űrhajót, amely körülbelül egy hónapig marad ott, majd visszatér a Földre.

A Dragonnak ez a második útja az ISS-re, az első két évvel ezelőtt volt, azóta felújították a járművet. A Falcon rakéta első fokozata szintén nem új: tavaly nyáron már használták. A SpaceX gyártotta Dragon űrhajóknak ez már a 14. útja az ISS-re. A SpaceX már korábban is használt felújított Dragont felújított Falconnal. A cég úgy próbál spórolni a költségekkel, hogy újra felhasznál bizonyos rakétaelemeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.