Miniszterelnök úr szeretné

Hiába kérlelték szép szavakkal a Fidesz prominensei az ellenzékieket, hogy szavazzák meg a plakáttörvényt.

Csécsi László
2017. 06. 14. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába kérlelték szép szavakkal a Fidesz prominensei az ellenzékieket, hogy szavazzák meg a plakáttörvényként elhíresült javaslatcsomagot, ami a pártok közötti egyenlőség és az átláthatóság függönye mögé bújva korlátozta volna aránytalanul a politikai hirdetéseket, végül mégsem sikerült átvinniük az Országgyűlésen tegnap a kétharmados többséget igénylő pontokat. Igaz, közel voltak hozzá. Ha a nemmel szavazók eggyel kevesebben lettek volna, a törvény átmegy. Az ellenzék azonban összezárt, így a Fidesz politikusainak ismét ki kell agyalniuk valamit, hogy el tudják tüntetni a hirdetőtáblákról a „Ti dolgoztok. Ők lopnak.” feliratokat. Kósa Lajos már jelezte is, hogy ősszel ismét előveszik a törvényt, hátha akkor nagyobb szerencsével járnak.

Bár a törvényjavaslat a címe szerint elég általános célt tűz ki, arra szolgál, hogy megakadályozza a burkolt pártpénzelést és átláthatóvá tegye a kampányfinanszírozást, nem titok, hogy elsősorban lapunk tulajdonosa, Simicska Lajos, és a legnagyobb ellenzéki erő, a Jobbik ellen irányul. A kormány ugyanis régóta azt hangoztatja, hogy valami nincs rendben a párt plakátjai körül. Bár bizonyítékokkal nem szolgáltak, azt állítják, hogy lapunk tulajdonosának hirdetéssel foglalkozó cégei a piaci árnál olcsóbban biztosítanak helyet a Jobbik plakátkampányához. A kormánynak láthatóan nagyon szúrják a szemét ezek a plakátok, erre utal az is, hogy a Magyar Idők szerint költségvetési csalás gyanúja miatt indult eljárás a Publimont Kft. és Mahir Cityposter Kft. ügyletei miatt, a napokban pedig éjszakába nyúló vizsgálatot tartottak az adóhatóság emberei a Mahir Cityposternél.

Első látásra akár úgy is tűnhet, hogy a törvény előterjesztőit valóban a magyar politikai rendszer jobbításának a szándéka vezette. A törvény ugyanis előírta volna, hogy politikai plakátot csak az tehet közzé, aki az árjegyzékét leadta az Állami Számvevőszéknek, és elszámol a kihelyezett hirdetésekkel. Az is szerepelt az eredeti tervek között, hogy kampányidőszakon kívül csak piaci áron lehet kihelyezni politikai tartalmú plakátokat. Ez az elképzelés végül Gulyás Gergely kezdeményezésére úgy változott, hogy a kampányidőszakon kívül teljesen betiltotta volna a politikai plakátokat. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy a plakáttörvény valójában arról szólt, hogy a piacot „beszántsák”, és megakadályozzák, hogy az ellenzéki pártok óriásplakátokon hirdethessenek. Ezért nem működtek együtt a Fidesszel, pedig a kormánypárt felső köreiből érkező megkeresések külön hangsúlyozták, hogy a „miniszterelnök úr nagyon szeretné”, ha megszavazná az LMP ezt a javaslatot.

A választópolgárok szemszögéből nézve a kampány átláthatóbbá tétele kívánatos cél lehet, a gondot az jelenti, hogy a törvény jóval hátrányosabban érintette volna az ellenzéki pártokat, mint a kormánypártot. Hangozzék ugyanis bármilyen egyértelműnek a plakátkihelyezések tilalma, azt könnyedén ki lehetne játszani. A kormány eddig is szívesen jelenítette meg a véleményét hozzá lojális szervezetek hirdetésein. Amennyiben ezeket a későbbiekben tájékoztató jellegű közleményeknek minősítette volna, azok továbbra is megjelenhettek volna a hirdetőoszlopokon.

A Fidesz tehát tegnap nem tudta átugrani a lécet, de meglepne, ha egyetlen kudarc eltántorítaná. Hogy mi lesz a következő lépésük, azt egyelőre csak ők tudják, de az a kívülállók számára is egyértelműen látható, hogy komolyan készülnek a kampányidőszakra. A célegyenes még messze van, de a jelek szerint az a cél, hogy már az utolsó kanyarban se legyen mellettük senki, aki komolyan beleszólhat a végeredménybe. Ezt kétféleképpen érhetik el: vagy nagyon jól kormányoznak, vagy gúzsba kötik az ellenzéket, és elhallgattatják a kritikus hangokat. Az utóbbi módszer valahogy testhezállóbbnak tűnik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.