Orbán Viktor és a maffia

A miniszterelnök nem bújik többé az állami média alákérdező, a kellemetlen témákat kerülő „riportereinek” szoknyája mögé.

Wiedemann Tamás
2017. 07. 25. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három napja még nem sejtettem, hogy Orbán Viktor lelkes híve leszek, de amióta elhangzott a miniszterelnök tusnádfürdői beszéde, minden megváltozott. Egy igazi államférfi képe rajzolódott ki bennem, miután Orbán a Bálványosi Szabadegyetemen bejelentette, hogy a közelgő választási kampányban nemes küzdelemre szánta el magát a médiában megjelenő tudósításokkal, álhírekkel, híresztelésekkel szemben. Jó szándékkal máshogy nem lehet értelmezni Orbán Viktor szavait, aki szó szerint így fogalmazott: „Soros maffiahálózatával és a brüsszeli bürokratákkal szemben kell állnunk a sarat, meg az általuk működtetett médiával kell megküzdeni a következő kilenc hónapban.” A média elsődleges szerepe a közvetítés, ebből logikusan az következik, a miniszterelnök aktívabb szerepet vállal a választás előtt a tömegtájékoztatásban, véleménye és világképe képviseletében.

Orbán Viktor és a Fidesz tehát nagy küzdelemre készül. Kicsit sajnálom is, hogy nem vagyok Soros-maffiózó, hiszen végre szemtől szemben állhatnék a Miniszterelnök Úrral, aki tiszta nemzeti öntudattal felel az újságírók által feltett kényelmetlen kérdésekre, interjúkat ad a különböző sajtóorgánumoknak. Elképzelem, ahogy a kormányfő keményen beleáll a neki nem tetsző témákba, beszél a kormány korrupciós ügyeiről, elmagyarázza, hogy miért fogadott be hazánk húszezer bevándorlót a letelepedésikötvény-programon keresztül és miért drágult háromszáz százalékkal a vizes világbajnokság megrendezésének a költségvetése. Orbán Viktor tiszta öntudattal válaszol majd az egészségügy és az oktatás szorult helyzetével kapcsolatos kérdésekre, a stadionok építésének fontosságáról, a Fidesz-közeli offshore cégek működéséről, a felcsúti kisvasútról, no meg Mészáros Lőrinc álomszerű vagyongyarapodásáról, vagy éppen Kubatov kopaszairól a választási irodánál. A Miniszterelnök Úr a Fidesz szavazótáboráról sem feledkezik meg, logikusan felépített gondolatmenet alapján magyarázza meg lépésről lépésre azt a gazdaságpolitikai jelenséget, amely Magyarország versenyképességének zuhanásához vezetett. Az egyszerű Fidesz-szavazó ugyanis nem érti, hogy ha Magyarországnak van a világon a legjobb kormánya, és több ezer milliárd forintnyi ingyen pénz érkezik az Európai Uniótól, akkor miért esett vissza tavaly hat helyet a magyar gazdaság versenyképessége. Miért előznek meg minket a visegrádi országok, sőt már Románia is a Világgazdasági Fórum versenyképességi listáján?

Irigylem a Soros György vezette maffiahálózat újságíróit. Velük végre szóba áll Orbán Viktor, és nem bújik az állami média alákérdező, a kellemetlen témákat kerülő, mikrofonállványként funkcionáló „riporterei” szoknyája mögé. Eddig azt hittem, hogy Orbán Viktor fél a különvéleménytől, de a tusnádfürdői beszéd egyértelmű üzenet: a kormányfő felveszi az elé dobott kesztyűt, interjúkat ad, érvel és tájékoztat. Hamarosan a minisztériumi sajtóosztályok is elkezdik megválaszolni az újságírók által feltett kérdéseket, és végre a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium is érdemben reagál a májusban küldött e-mailjeimre. (Csak azt szerettem volna megtudni, hogy idén mennyi állami támogatást kaptak a multinacionális cégek, de amióta megírtuk, hogy tavalyig a Fidesz sokkal több pénzzel tömte ki a nagyvállalatok zsebét, mint a szocialista kormányok, valahogy nem sietős a válaszadás.)

Igazi kuriózum lesz a választási kampány időszaka: a Fidesz kommunikációs gépezete felpörög, és az újságírók alig tudják majd levakarni magukról az állandóan megszólalni akaró fideszes politikusokat. Sajnálom a török, orosz és ukrán újságíró kollégákat, akiket hazájukban üldöznek, lejárató kampányt folytatnak ellenük, telefonjaikat lehallgatják, családjukat megfenyegetik, sokukat megvernek és börtönbe csuknak, vagy éppen egy forgalmas kereszteződésben robbantják fel a feleségük autójában. Ilyen egy erős és büszke európai országban nem fordulhat elő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.