Visszatérők

Nos, ha valaki rendszeresen jár meccsre, tökéletesen tisztában van vele, hogy a motozás a bejáratnál inkább baráti lapogatás, mintsem alapos zsebvizsgálat.

Gabay Balázs
2017. 11. 05. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Filmsztárok megirigyelhették azt a felhajtást, ami a Ferencváros labdarúgócsapatának táborát körülvette az elmúlt hetekben. Miután Kubatov Gábor és a B-közép vezére közölte, hogy megegyezett a tenyérszkenneres beléptetés ellen tiltakozó szurkolói csoportokkal, és a kemény mag beköltözik régi helyére, a kapu mögé, a sajtó elkezdte visszaszámolni a napokat, interjú készült az előénekessel, csúcsra pörgött az ultrák körüli hajcihő. Aztán szombaton a Debrecen elleni rangadón a fanatikusok kifeszítették a drapériát a kerítésre: „A pokol lassan, de biztosan megérkezett. Visszatértünk!”

Néhányan tragikusan félreértelmezték az ellenfeleknek, azok szurkolóinak címzett üzenetet. A mérkőzés szünetében – egyelőre tisztázatlan körülmények között – pár visszatérő összeverekedett azzal a vezérszurkolóval, aki távollétükben vezényelni próbálta a nézőket a kerítésről. A dulakodás során két embert megkéseltek, egy koponyatörést szenvedett, két súlyos és egy könnyebb sérültet vittek el a mentők. (A meccset egyébként a Fradi nyerte 2-1-re.)

Hogy a végeredményt zárójelben közöljük, szándékos. Hiszen kit foglalkoztat, melyik csapat nyerte a mérkőzést, ahol szurkolók késelik meg és verik félholtra egymást? Van olyan futballőrült édesanya és édesapa, aki ezek után nyugodt szívvel engedi el gyermekét a stadionba? Pedig higgyék el, a hazai találkozók elenyésző része tartogat valós veszélyt, még egy Fradi–Újpest is teljesen biztonságos, ha az ember betartja a rendszabályokat. A kapu mögé visszaköltöző fradisták döntő többsége is békés szurkoló, aki alig várta, hogy újra a lelátón tomboljon Priskin vagy Böde góljánál. A tébolyult kisebbség az, akik miatt őket is megbélyegzi a közvélemény, így válik majd újra állati hordává szemükben a Fradi-tábor.

Ha a kamerák rögzítették a balhét, utóbb mindenre fény derül, a szurkolói hangfoszlányok alapján egyelőre csak tippelgetni lehet, a korábbi előénekes szúrt-e előbb, vagy a maszkos huligánok kezdték a bunyót. Kubatov Gábor és a szurkolói csoportok számára ez csaknem lényegtelen, a végeredmény számít. A kemény mag, akikben Kubatov újra bízni akart, és ezt bizonyítva három és fél év kínlódás után megállapodott velük, az első adandó alkalommal olyan balhéba keveredett, amilyenhez hasonló még nem volt a Ferencváros stadionjában.

Eközben csak úgy sorjáznak a kérdések: miért nem gondolt rá a Fradi-vezetés, hogy a szkennelést elfogadó, a szervezett drukkolás újraélesztésével megbízott vezérszurkoló szúrni fogja a szemét a tábornak? Hogyan kerülhet egyáltalán kés a stadionba? – tehetik fel szintén a kevésbé szakavatottak. Nos, ha valaki rendszeresen jár meccsre, tökéletesen tisztában van vele, hogy a motozás a bejáratnál inkább baráti lapogatás, mintsem alapos zsebvizsgálat. Kés, szúró, vágóeszköz? – szól a sablonkérdés, s legföljebb egy mosoly a válasz. Ha kedvem tartja, egy táskarádiót is beviszek a kabátom alatt. Az ultrák vitték is a pirotechnikát kilószámra a szombati meccsre.

Pedig Kubatov a tenyérszkenneres beengedéssel épp azt akarta hirdetni, hogy itt még a vénákat is átvilágítják, az angliai stadionbiztonság ehhez képest smafu. Jöhetnek a családok, a huligánmentes szórakozás garantált. Ez persze átverés, hisz a családokat a jó foci csábítja, az meg nálunk hiánycikk. Mégis ez volt a hivatalos közlés az elmúlt években, majd egyszer csak egymás tenyerébe csaptak a felek. Hogy miért pont most? Bizonyos értelmezés szerint a 2018-as választás előtt erősödő kampányba illeszkedik a lépés, eggyel kevesebb támadási felület ez a Fidesz-alelnök Kubatov és pártja számára. Ha valóban ez volt a célja, háromszorosan megbukott a terv. Oda a politikai tőke, ahogyan az ultrákkal kialkudott, amúgy törékeny bizalom is végleg elveszhet, arról nem is beszélve, hogy a családi szektorokban ülők is ujjal mutogathatnak az elnökre: te hoztad vissza ezeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.