Mikor fogy el a türelem?

Ha egyszer megindulnak a teljesen kilátástalan helyzetbe kerültek, akkor biztosan nem a választási kampány lesz a kormány legnagyobb gondja.

Hajdú Péter
2018. 03. 01. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hódmezővásárhelyi fiaskó után egy pillanatra lefulladt a Fidesz Soros-motorja, majd ismét lendületet vett. Igaz, a gyűlölködő propaganda mellett a választók megnyerése érdekében megkezdődött az eredmények felsorolása, illetve az ígérgetések sora.

Az egyik fontos panel a lakhatás, illetve annak támogatása. A napokban jelentették be, hogy az ígérthez képest egy hónap késéssel ugyan, de egyszerűsítik az adminisztrációt, és bizonyos esetekre kiterjesztik a két évvel ezelőtt bevezetett családi otthonteremtési kedvezményt (csok). Hiába várták azonban sokan a támogatási összeg tavaly megígért emelését, arra most nem került sor, igaz, bejelentették, hogy dolgoznak rajta.

Pedig ideje lenne a támogatási összeg emelésének, hiszen a GKI tanulmánya szerint az egy- és kétgyermekes családok esetében a lakásárak emelkedése teljes egészében elvitte a támogatás összegét. Ennek oka, hogy a szabályozás az újlakás-vásárlást részesíti előnyben, s miután az építőipar nem volt felkészülve a megnövekedett igényekre, drágulás kezdődött. Talán nem véletlen, hogy a kormány erőteljesebben támogatja az új lakások építését, mint a jóval olcsóbb használtlakás-vásárlást, -felújítást. Egyrészt ily módon juthatnak a Fidesz-közeli vállalkozók, a haverok állami pénzzel ösztönzött komoly megrendelésekhez – mellékesen persze az országban megtelepedett multinacionális fejlesztőcégek is jól járnak –, másrészt ezzel ösztönzik – mérsékelt sikerrel – a régió növekedési ütemétől még így is lemaradó magyar GDP-bővülést. A pozitívumokat és a negatívumokat mérlegre téve megállapítható, hogy a csok bevezetése, ha nem is olyan mértékben, mint lehetett volna, de segítette a családok lakáshoz jutását.

Egy másik, igen jelentős társadalmi csoportról azonban továbbra is megfeledkezni látszik a kormány. A hitelkárosultak, azon belül is a devizahitelesek hiába várják megmentésüket. Annak ellenére ugyanis, hogy a 2010-es választások során többek között a devizahitelesek kisegítésével kampányolt a Fidesz, néhány kisebb jelentőségű intézkedésen kívül nem sokat tett ennek érdekében. Ezekkel részben elodázták a csődöt, részben pedig az elszenvedett veszteségnek csak a töredékét juttatták vissza a magyar családoknak. Az Igazságügyi Minisztérium nyilvántartása – amely szerint 900 ezer banki követelésből eredő hitel-, kölcsön- és lízingszerződés ügyében indult végrehajtás – jól mutatja, hogy mekkora a baj. Még ha feltételezzük, hogy néhány családnak akár több hitelügylete is lehet, akkor is megállapítható, hogy több millió ember lakhatása került veszélybe. Egyelőre szünetelnek ugyan a végrehajtások és a kilakoltatások, mert piaci információk szerint a követeléskezelők a választásig visszafogják magukat, de azt követően ismét számítani lehet a kilakoltatások és végrehajtások számának az emelkedésére. Annál is inkább, mert évente több száz milliárd forintnyi nem fizető hitel került követeléskezelőkhöz.

Vagyis úgy tűnik, bár alapjog a lakhatás, a kormány minden ígérete ellenére nem különösebben igyekszik valóban komoly segítséget nyújtani a bajba került családoknak. A bankokkal kötött paktum következtében az elszenvedett kárnak csak töredékét kapták vissza a károsultak. S bár sokan szorgalmazzák, a kormány továbbra sem tervezi bevezetni az elsétálás jogát, vagyis hogy egy teljesen kifosztott család a lakás értékesítését, elárverezését követően tiszta lappal, azaz tartozás nélkül kezdessen új életet. Különösen azért vérlázító ez a hozzáállás, mert éppen a kormány forintgyengítő gazdaságpolitikájának nyomán nőtt hatalmasra a devizahitelek árfolyamvesztesége, amit aztán egyetlen mozdulattal az adósok nyakába varrtak a forintosítással. Ráadásul még a perindítás lehetőségét is jelentősen korlátozták a két devizahiteles törvénnyel.

Azt, hogy a teljesen kilátástalan helyzetbe kerültek millióinak mikor fogy el a türelme, nem tudni. De ha egyszer megindulnak, akkor biztosan nem a választási kampány lesz a kormány legnagyobb gondja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.