Magas kihasználtsággal üzemeltek a korszerű erőművek

A magyarországi bruttó áramfelhasználás 0,18 százalékkal csökkent szeptemberben, éves összevetésben, és a napi maximális bruttó rendszerterhelés négy napon is meghaladta az elmúlt öt év legmagasabb szeptemberi értékét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal(MEKH) havi jelentése szerint. A termeléskiesések együttes hatására jóval kisebb volt az augusztusinál – írja a vg.hu.

Forrás: VG.HU2020. 11. 09. 15:45
null
Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nukleáris és a naperőművi átlagos termelése meghaladta a tavalyi azonos időszakét, a gáztüzelésű erőművek közül a korszerű kombinált ciklusúak (CCGT) végig magas kihasználtsággal üzemeltek, míg az alacsonyabb hatékonyságúak kihasználtságát az határozta meg, hogy a villamosenergia rendszer szabályozásához mikor volt szükség az áramukra. A Gönyűi Erőmű és a Dunamenti G3 mellett a Csepeli Erőmű és a BERT is majdnem minden nap termelt.

A hazai termelés 49 százalékát nukleáris, 16 százalékát korszerű CCGT, 15 százalékát lignit, 5 százalékát az alacsonyabb hatékonyságú CCGT egységek adták. A csúcsidőszakban kedvező időjárás esetén a napenergia erőművek teljesítménye a 800-1000 megawattot is meghaladta.

Ausztria és Szlovákia felől csökkent az import az előző hónapokhoz képest, egyes napokon még nettó exportőr is volt Magyarország az északi szomszédaival szemben. Szeptemberben a hazai és az ausztriai piacról importált másnapi források ára között gyakran alakultak ki jelentős különbségek. A legnagyobb eltérések a hazainál magasabb osztrák DAM (másnapi) árak kialakulásához köthetők.

A földgáz európai piacát befolyásolta, hogy – mint egy évvel előtte is – viszonylag enyhe volt az időjárás. Csak a hónap utolsó hetében esett a hőmérséklet, akkor viszont mintegy 6 fokkal. Így a szeptember 25-ig tapasztalt 170 gigawattórás (GWh) napi átlagos hazai fogyasztás 220 GWh-ra nőtt szeptember 26. és 30. között. A csúcsnapi felhasználás a hónap utolsó napjára esett, 241 GWh volt, de

a havi fogyasztás így közel 6 százalékkal, az erőművi termelés pedig 4 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

Szeptemberben mintegy 9 százalékkal csökkent a nettó gázimport az előző hónaphoz, és 28 százalékkal a tavalyihoz képest. Mivel közeledett a betárolási szezon vége, és már magas volt tárolók töltöttsége, a betárolt mennyiség több mint a harmadával volt kisebb az augusztusinál.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Már nem fogyasztáscsökkentő tényező a koronavírus-járvány

Szeptemberben már mérséklődött a koronavírus-járvány áramfogyasztásra kifejtett hatása, Európában mindössze 1,1 százalékkal volt alacsonyabb a nettó fogyasztás, mint az előző év azonos időszakában – áll a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elemzésében.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.