időjárás 5°C Zalán 2023. március 30.
logo

Nem okoz magzati károsodást a koronavírus

Forrás: VG.HU
2020.11.10. 09:55
Nem okoz magzati károsodást a koronavírus

A magzatra közvetlenül nem, de közvetetten veszélyes lehet a vírus. Magzati károsodást nem okoz a fertőzés, de a kismama betegségének tünetei és a szövődmények koraszüléshez vezethetnek – közölte Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Magzati károsodást nem okoz a koronavírus-fertőzés, de a várandós nőnél jelentkező tünetek és szövődmények, például a láz, a tüdőgyulladás kiválthat koraszülést vagy vetélést.

– közölte a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című podcast műsorának hétfői adásában – írja a vg.hu.

Szlávik János arról számolt be, hogy

a világon volt már olyan eset, amikor átjutott a fertőzés az édesanyáról a magzatra, de ez rendkívül ritka.

A tapasztalatok világszerte azt mutatják, hogy a vírus az újszülöttekre nem veszélyes. Azoknál a csecsemőknél, akik megfertőződtek, nagyon enyhék voltak a tünetek. Ennek ellenére előfordult, hogy az újszülött a fertőzés következtében meghalt – mondta.

Magyarországon is voltak olyan várandós nők, akik elkapták a vírust, de nem észleltek náluk semmilyen problémát a terhesség és a szülés során. Ha azonban a kismamák kezelésre szorulnak, azt nehezíti, hogy a koronavírus ellen használt kísérleti gyógyszerek nem adhatók be nekik, csak lázcsillapítót, köhögés elleni szereket lehet alkalmazni – tette hozzá.

A főorvos arra hívta fel a várandósok figyelmét, hogy a járványhelyzetben vigyázzanak magukra, és kerüljék a „felesleges izgalmakat”.

Szlávik János azzal kapcsolatban, hogy a kórokozók 80-90 százaléka ismeretlen az emberiség számára, azt mondta: a tudósok elsősorban azokkal a kórokozókkal foglalkoznak, amelyek megbetegítik az embereket.

Áder János a beszélgetésben úgy fogalmazott:

magunk rontjuk az esélyeinket azzal, hogy nem tiszteljük kellően a természetet, és nem figyelünk oda a természettől kapott jelzésekre.

Az erdőirtás, a városiasodás, a klímaváltozás és a szennyvízkezelés is hozzájárul a járványok kialakulásához. A fejlődő világ országaiban például a kórházban kezeltek 50 százaléka fertőzött víz által terjesztett betegség miatt szorul ellátásra – emelte ki a köztársasági elnök.

Szlávik János arról is beszélt, hogy miért vannak veszélyben a fejlődő országok, valamint milyen veszély leselkedik Európára. A folytatásért olvassa el a teljes cikket a Világgazdaság oldalán!

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a témával, hogy amióta világ a világ, a várandós kismamák aggódnak születendő gyermekük egészsége miatt: Milyen hatással van a kismama életére a koronavírus?

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.