Többmilliárdos fegyvercsempész-hálózatra csaptak le

Összesen hét gyanúsítottat tartóztattak le, és tízmillió euró értékben foglaltak le illegális fegyvereket.

Forrás: vg.hu2020. 11. 14. 19:58
null
Az illegális rakományt teherhajók fedélzetén teljesen törvényesen szállított más fegyverek közé rejtve próbálták átszöktetni (a kép illusztráció) Forrás: GEORGE FREY / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megközelítőleg tízmillió euró (körülbelül 4,5 milliárd forint) értékű illegális fegyverszállítmánnyal üzérkedő nemzetközi fegyvercsempész-hálózatra csaptak le a hatóságok. A spanyol rendőrség és a vámügyi hivatal az Európai Rendőrségi Hivatallal közös akcióban kerítette kézre az ukrán, a spanyol és a lett származású bűnözőkből álló szervezetet – írja az Europol.

A hatóságok összesen hét gyanúsítottat tartóztattak le, és tízmillió euró értékben foglaltak le illegális fegyvereket és robbanószereket.

November 12-én a spanyol rendőrség (Policía Nacional), a vámügyi hivatal (Agencia Tributaria) és az Europol együttműködésében Barcelona, Valencia és Alicante tartományokban csaptak le a bűnszervezetre több párhuzamos akcióval.

Az illegális rakományt teherhajók fedélzetén teljesen törvényesen szállított más fegyverek közé rejtve próbálta átjuttatni a fegyvercsempészcsoport (a kép illusztráció)
Fotó: George Frey/AFP

A bűnözők olyan orosz fegyvereket és robbanószereket csempésztek kereskedelmi hajókon Ukrajnából főként észak-afrikai és a közel-keleti konfliktuszónákba, amelyek nemzetközi embargó alá esnek.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható el.

Mintegy HÁROMmillió lőfegyvert csempésztek Mexikóba tíz év alatt

Mintegy hárommillió lőfegyvert csempésztek Mexikóba az utóbbi tíz évben, ezek jó része bűnözői csoportok kezében kötött ki – derül ki a latin-amerikai állam külügyminisztériumának jelentéséből, amelyet a La Jornada című helyi lap tett közzé október 12-én hétfőn.

A dokumentum szerzője Fabián Medina, Marcelo Luis Ebrard Casaubón külügyminiszter kabinetfőnöke.

A fegyverek 70 százalékát az Egyesült Államokból, a fennmaradó részt pedig Ausztriából, Belgiumból, Németországból, Olaszországból és Romániából juttatták be illegálisan Mexikóba.

Medina a jelentésben felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban működő mintegy 130 ezer fegyverbolt 24,3 százaléka a mexikói határ közelében található. „Az Egyesült Államok szeret követelni, de nem szeret segíteni. […] Több együttműködést követelünk az Egyesült Államoktól a Mexikóba áramló illegális fegyverek ellenőrzésének tekintetében” – hangoztatta Medina.

Alfonso Durazo polgári védelmi miniszter január végén jelentette be, hogy a mexikói hatóságok fokozzák együttműködésüket az amerikai partnerszervezetekkel a fegyvercsempészet elleni küzdelemben.

A latin-amerikai ország statisztikai hivatala szeptember végén közölte, hogy továbbra is rekordmagas a gyilkosságok aránya Mexikóban, százezer lakosra 29 jut. Az év első nyolc hónapjában 24 116 gyilkosságot regisztráltak. Tavaly 36 476 embert gyilkoltak meg, tavalyelőtt pedig 36 685-en haltak meg bűncselekmény következtében.

Az országban évek óta véres bandaháború dúl a rivális drogkartellek között. A kormány 2006-ban vitatott katonai műveletet indított a befolyásos drogkartellek ellen. Azóta mintegy negyedmillió ember halt erőszakos halált, s negyvenezren tűntek el nyomtalanul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.