Zajlik az ország legnagyobb fásítási programja

A rendszerváltozás óta nem volt Magyarországon olyan fásítási kezdeményezés, ami annyi települést mozgatott volna meg, mint az Agrárminisztérium Településfásítási Programja – közölte Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető elmondta: országszerte 475 településen ültetnek el összesen több mint 12 ezer sorfát az őszi és a jövő tavaszi időszakban – közli cikkében a Világgazdaság.

Forrás: Világgazdaság2020. 11. 19. 16:00
null
Dávod, 2020. október 22. Elültetett fa az országfásítási program keretében tartott faültetésen a Bács-Kiskun megyei Dávodon 2020. október 22-én. MTI/Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A településfásítást a 2019-ben kezdődött Országfásítási Program részeként indította az agrártárca 2020 júniusában.A kezdeményezés célja kettős: egyrészt hozzájárul az ország 10 ezer főnél kisebb lélekszámú települései levegőminőségének és életkörülményeinek javításához, a zöldterületek bővüléséhez, másrészt a Vidékfejlesztési Programban rendelkezésre álló, az önkormányzatok számára is elérhető erdészeti támogatásokra is felhívja a figyelmet – emlékeztetett Nagy István.

A miniszter hangsúlyozta, hogy már az elindítása utáni első pillanatokban is hatalmas volt az érdeklődés a lehetőség iránt, a programban rendelkezésre álló 12 ezer sorfa néhány óra alatt gazdára talált, miközben többszörös volt a túljelentkezés a kiírásra.

Elültetett fa az országfásítási program keretében tartott faültetésen
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az őszi időszakban 211 településen, összesen 5499 fát ültettek el a helyi közösségek az erdészeti szakemberek közreműködésével.

Ezt tavasszal újabb 6752 darab sorfa elültetése követi, 265 településen.

A jellemzően 10-14 centiméter törzskörméretű, konténeres vagy földlabdás előnevelt sorfák 2-5 méter magasak.

A faültetést a legtöbb helyen közösségi esemény részeként szervezik meg, bevonva ezzel a települések lakosságát. A kampánynak köszönhetően pedig sok százezer emberhez jut el a program, és a támogatási lehetőségek híre – hívta fel a figyelmet az agrárminiszter.

A teljes cikket IDE KATTINTVA érheti el.

Országos támogatást élvez a faültetés, gyorsan nő az erdőterület

Mintegy 12 ezer facsemetét ültethet el ősszel és jövő tavasszal közel ötszáz kistelepülés az Országfásítási programban. Nagy István agrárminiszter a Magyar Nemzetnek kiemelte, az éghajlatváltozás hatásait erdősítéssel, fásítással tudjuk mérsékelni. Ebben az állam egyaránt támogatja a gazdákat, a településeket és a helyi szervezeteket is.

Elültették az első facsemetéket a kistelepülések fával borított területeinek növelésére meghirdetett, 500 millió forintos keretösszegű Településfásítási programban. A tavaly indult Országfásítási program részeként a tízezer lélekszámnál kisebb települések önkormányzatai és a településeken működő szervezetek pályázhattak belterületen ültethető, nagy méretű facsemetékre, eszközökre. A települések fásítási programjának keretében tegnap tizenkét facsemete került a helyére a Győr-Moson-Sopron megyében található Cakóházán. Az ültetési időszak az idei ősz, illetve a jövő tavasz, a munkálatokhoz eszközöket is igényelhettek a résztvevők.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.