15 év múlt 15 év jövővel találkozik a vizes vb-n

A világbajnokság magyar sportági szövetségeinek vezetői tűkön ülve várják a két nap múlva kezdődő viadalt.

2017. 07. 12. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem én vagyok a Sós Csaba. Csak szeretnék Sós Csaba lenni” – mormolta maga elé Bienerth Gusztáv, miután a vizes vb-n szereplő sportágak válogatottjai a viadal előtt két nappal a felkészültségükről adtak számot, és ez alkalommal a Sós Csaba úszókapitány nevét tartalmazó cetli mögé ült be.

A vb-t beharangozó események háziasszonyaként rendre feltűnő Demcsák Zsuzsa azonban nem a leginkább várt sportág vezetőit, hanem a sportállamtitkár Szabó Tündét kérte várakozásainak összefoglalására.

– Szinkronúszásban egy versenyszám kivételével mindenütt lesz magyar, műugróink közül néhányan pedig többszörös Eb-bronzérmesként kezdik meg szereplésüket – sorolta. Említette azt is: nyílt vízi úszóink folyamatosan a világ élvonalában vannak, férfi- és női vízilabda-válogatottunk pedig döntőzött legutóbbi tornáján.

Sportágankénti részletekről aztán a szövetségi vezetők egyesével is beszámoltak. Iker Bernadett a szinkronúszók alelnökeként elmondta, 2015-ben nagy lendületet adott a sportágnak, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya lett az orosz Natalja Taraszova, aki azonnal összeterelte a legjobb fiatalokat, akik most már nem is egyénileg, klubban, hanem a válogatott tagjaiként edzenek napi hat órát heti hatszor. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy az ugrások és a kiemelések minősége javuljon, ezáltal pedig meggyőzzük a pontozókat, a magyar műúszás már nem csak a nemzetközi középmezőnybe vágyik. Produkciójukat a Városligeti-tavon lehet majd megcsodálni péntektől nyolc napon át, a FINA-vb-k történetében először fedetlen, mobil medencében.

Kelemen Ildikó 47 éve kezdte műugró-pályafutását, mindennel képben van, ezért is volt fontos, amit elsőként kiemelt: a létesítményhelyzet a sportágban most kezd méltóvá válni. Mint korábban lapunk is írt róla: már csak Albániában és Magyarországon nem volt fedett ugrótorony Európában a Duna Aréna felépültéig, most viszont rendes gyakorlóhely is várja az ugrókat gumiasztallal együtt – ismeretes, a londoni olimpián az óvatos magyar sportolók nem merték használni a kiegészítő eszközöket, mert itthon nem állt módjukban hasonlókkal megismerkedni. Ami a várható eredményességet illeti, a Tuzson Bence Fidesz-politikus által vezetett szövetség két női és három férfi versenyzőt indít, 13-ból 5 versenyszámban leszünk ott a rekordszámú mezőnyben. Nem kevesebb mint 262 sportolót vonultat fel a műugrás a Duna Arénában péntektől – óriás-toronyugrásban a Batthyány téren nem lesz magyar ugró, sajnos itt még nem tartunk.

Kemény Dénes már számtalanszor elmondta, amit most is, miszerint mind a férfi-, mind a női válogatottunk éremre esélyes és dobogóra várható, a férfiaknál a szerbek, a nőknél az amerikaiak az aranyvárományosok, ugyanakkor a hétvégi miskolctapolcai Vodafone-kupán második helyen végző női válogatottról elmondta, az utóbbi két évben nem volt olyan csapat, amely az amerikai válogatottal a harmadik negyed végén még versenyben lett volna, a magyar most igen, és a vb-ig Egerben együtt is gyakorol a két alakulat, amiből csak profitálhatunk – arról már nem is beszélve, hogy Takács Orsolya személyében világbajnok is van a csapatban, a többiek pedig két kivételtől eltekintve Európa-bajnokok, ismerik tehát a sikerhez vezető utat.

A vízilabda-események jegyeire 3-4-szeres túljelentkezés van, az érdeklődéshez viszont párosul a színvonal Kemény szerint hosszabb távon is, amit a rengeteg új uszoda garantál. Saját csapatával (Millennium) a veterán-vb-n is indul augusztusban, egy török és egy milánói csapat ellen kezd, és csak a győzelem elfogadható számára.

Bienerth Gusztáv az úszószövetség elnökeként egy aranyérmet már most odaadna a Duna Aréna szélsebes felépítéséért, illetve a vb-felkészülés tempójáért, a szakmai kérdésekben viszont Sós Csaba kapitányra hárította a sajtó érdeklődését. Annyit azért elmondott, napokon belül eldől a 2022–2024-es rövid pályás világbajnokság helyszíne, az egyiket hazánk is megnyerheti.

Sós arról számolt be, a következő két hétben az úszók a medencében meg fogják mutatni, milyen a lelkiállapotuk, és különleges élményt vár maga is attól, hogy az előző és a következő 15 év meghatározó magyar úszóit most egy viadalon láthatjuk. Ismeretes, Cseh László 2003 óta minden vb-n szerzett érmet, Gyurta Dániel kiváló erőben érzi magát, a fiatalok nemrég hoztak 11 aranyérmet az ifi-Eb-ről, Hosszú Katinkáról pedig nem is kell már beszélni.

A vizes világbajnokság két nap múlva kezdődik egy dunai megnyitóval, amelyet a Lánchíd és az Erzsébet híd közti rakparti szakaszokról lehet majd a legjobban élvezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.