„Bányászbéka feneke alóli” feltámadás, 6-0-s roham

A görögökkel vívott meccs hasonlóan indult, mint a kanadaiak elleni, de a második félidőben felállt a női válogatott, és 10-9-re győzött.

Radványi Benedek
2017. 07. 26. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnyek között távoztak női vízilabdázóink hétfőn a Margitszigetről, két napra rá pedig szakadó eső áztatta arcukat, amikor az 5–8. helyért zajló első meccsen ugrottak medencébe Görögország ellen. A 2011-es világbajnok 1-0-ra, 3-1-re vezetett, az első negyed 2-4-es eredménye a Kanada elleni 4-6-os vereséget idézte, a 2-5-nél Kasó Orsolya helyett bejött Gangl Edina, elöl pedig betalált Keszthelyi Rita, ami feltüzelte a közönséget, de a félidőben így is 3-6 volt az állás.

Ekkor azonban megtörtént az, ami a negyeddöntőben nem: átbillent a csapat a holtponton, olyannyira, hogy 5-0-ra nyertük a harmadik negyedet. Szilágyi Dorottya lőtt még egyet, belelkesült a csapat, Gangl is bemutatott néhány bravúrt, 8-6-ról pedig már nem volt visszaút.

9-7-nél Keszthelyi a kanadaiak védekezési stílusát idézve a blokkolta ki Xenaki kapuba tartó lövését, sarokdobás helyett mégis a görögök jöhettek, később fel is jöttek 9-8-ra, de Keszthelyi góljával, három perccel a vége előtt ismét kettő volt közte. 10-9-nél, 16 másodperccel a vége előtt támadhattak az egyenlítésért, de sikertelenül.

Az 5–8. helyért zajló másik mérkőzésen Ausztrália 11-11-es döntetlen után büntetőkkel kapott ki Olaszországtól, úgy, hogy az utolsó ötméterest Bronte Halligan nemhogy nem lőtte be, hanem kiperdült a kezéből a labda, amikor fel akarta azt emelni a vízről. Így aztán péntek délután fél 2-től az olaszokkal játszik a magyar válogatott az ötödik helyért.

Bujka Barbara: 3-6-ig nem ébredtünk föl, után elhittük, hogy mégiscsak tudunk vízilabdázni, és ki is jött a végére, hogy csapatként jobbak vagyunk. Remélem, az olaszok ellen azért jobban fogunk kezdeni.

Takács Orsolya: Mindkét csapat fájó vereséget szenvedett el az elmúlt mérkőzésen, a gátat át kellett törni, a második félidőre szerencsére összeállt a védekezés, és elkezdett működni a támadás. Egyértelműen ez a lélektana, hogy el kell engedni a múltat, úgy tűnik, nekünk kellett ehhez egy félidő.

Gurisatti Gréta: Most már sokkal jobb a kedvem, a lelkünknek nagyon kellett ez. A kispadon is nagyon tüzes volt a hangulat.

Bíró Attila: A bányászbéka feneke alól jöttünk föl, egy kapuscsere és egy védekezési taktikaváltás után. Ez sikerült, s kellett az is, hogy a lányok ezúttal nem csinálták össze magukat, beleálltak, és lőttek. Két napig azon dolgoztunk, hogy zárjuk le a kanadai meccset, ez nem volt könnyű, látszott is az elején, de ez a győzelem adhat akkora lökést a csapatnak, ami elég lesz holnaputánra is.

Női vízilabda torna, az 5–8. helyért:

Magyarország–Görögország 10-9 (2-4, 1-2, 5-0, 2-3)
Gólszerzők: Keszthelyi Rita 3, Bujka Barbara, Szilágyi Dorottya 2-2, Gurisatti Gréta, Takács Orsolya, Szűcs Gabriella 1-1, illetve Cukala 3, Avramidu, Xenaki 2-2, Aszimaki, Plevritu 1-1.
Gól emberelőnyből: 2/3, ill. 3/5
Gól ötméteresből: 2/2, ill. -

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.