Campagna most nem babrált ki a magyarokkal

Sok volt a csaknem tízperces hazai gólszünet, Märcz Tamás legénysége döntetlent játszott az olasz válogatottal.

Gabay Balázs
2017. 07. 19. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán páran emlékszünk még Kemény Dénes arckifejezésére 2001. június 22-én, amikor percekkel az olaszoktól elszenvedett, 8-7-es elődöntőbeli vereség után a riporter megkérdezte tőle a margitszigeti vízilabda Eb-n, mennyire csalódott. A ma már a szövetség elnökeként dolgozó Kemény doktor – mint aki citromba harapott – érthető iróniával reagált. Az olasz válogatott nem utoljára tört borsot a mieink orra alá nagy világverseny végelszámolásakor. A 2010-es zágrábi Európa-bajnokságon a legjobb négy között, a 2012-es olimpián a negyeddöntőben vertek meg bennünket, Londonban lezárva a Kemény-korszakot. Mi sem maradtunk adósak: 1999-ben Firenzében ütöttük el őket az Eb-döntőtől, 2003-ban pedig a világbajnoki fináléban szomorítottuk el őket.

A szerda esti magyar–olasznak még nem volt ilyen tétje, „csak” a csoportelsőség forgott kockán. Aki ugyanis győztesként szállt ki a medencéből, vélhetőleg megnyerte a négyest, ehhez nekünk már csak a gyengécske franciákat kell elintéznünk pénteken – szólt a tézis.

A meccs első perceiben kis híján annyi találat esett, mint egy gólszegényebb mérkőzésen. Az olaszok ugyan elhúztak 2-0-ra, de fordítani tudtunk. Balkezeseink, Vámos és Zalánki irtózatos lövésekkel kínálták meg a 40 éves, honosított Volarevicet. Érdekesség, hogy ő és a válogatottól visszavonult, az olaszokat tizedelő influenza miatt behívott Tempesti együtt 79 évesek. Renzuto második gólja fújt ébresztőt Nagy Viktornak, aki elkezdett megnyúlni, a félidőig négy komoly védést mutatott be. Az egész védekezés feljavult, Varga Dénes löketével pedig sikerült átvenni a vezetést, 6-5-tel fordultunk, ám elvesztettük Hárai Balázst, aki addig püfölte Fondellit és az olasz őt, hogy a játékvezetők felmutatták nekik a pirosat.

Manhercz Krisztián besuvasztotta a rövid alsóba, aztán rázta az öklét: a magyar csapat legnagyobb csillagának jósolják a Ferencvárosba igazolt fiatalt, akire a vizes vb után még egy utánpótlás-világbajnokság is vár.

Az olaszok nem azért végeztek az utóbbi hét évben minden világversenyen a legjobb négyben, hogy feladják – csak a 2016-os Eb a kivétel, itt hatodikok lettek –, ők is visszajöttek kétgólos hátrányból, Fondelli talált be akcióból (7-7). A veterán Tempesti megbabonázta Varga Dánielt és Erdélyit is, aki megúszásból jócskán fölé trafált. Nem úgy Nicholas Presciutti, aki a hosszúba lőtt rosszkéz-oldalról. 3-0-s etappal vette át a vezetést Olaszország.

A kétgólos hátrányt Vámos egyenlítette ki (9-9) jó tízpercnyi gólcsend után a vízi csatában, mert ez már az volt. Végül az egykori tanítvány, a 2012-es olimpia előtt olasz színekben, Alessandro Campagna keze alatt pólózó Märcz nem hajtott fejet egykori mestere előtt.

MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG 9-9 (4-4, 2-1, 1-3, 2-1)
Vezette: Naumov (orosz), Schwartz (izraeli)

MAGYARORSZÁG: Nagy V. - Vámos 3, Hosnyánszky, Gór-Nagy, Erdélyi, Varga Dénes 3, Hárai 1. Csere: Török, Manhercz 1, Zalánki 1, Decker Á., Mezei. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

OLASZORSZÁG: Volarevic - di Fulvio 2, Gitto, Figlioli, Nora 1, Renzuto 3, Bodegas 1. Csere: Presciutti 1, Mirarchi 1, Fondelli, Aicardi, Bertoli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna

A mérkőzés teljes élő tudósítása itt olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.