Ha 200 pillangó, mindegy, nő vagy férfi

Csehhez és Kenderesihez hasonlóan futamgyőztesként jutott középdöntőbe Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána is.

2017. 07. 26. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc magyar volt érdekelt a szerdai előfutamos délelőttön a budapesti úszó-világbajnokságon.

Joó Sára, Verrasztó Dávid vegyesúszó barátnője 50 méter háton próbálkozott, selejtezőjében 4 századmásodperccel jobbat úszott, mint amivel nevezett, ez a futam ötödik helyére volt elég, összesítésben pedig a harmincharmadik helyen zárt.

„Aki itt átéli ezt, annak örök emlék. Jobbat úsztam az egyéni csúcsomnál, szerintem jó volt” – értékelt boldogan Joó Sára, akit pozitív értelemben megdöbbentett a Duna Aréna bő félházas lelátója.

A férfiak 100 méter gyorsúszásán dicső vb-bronzos váltónk első és utolsó tagja úszhatott, a startlegény Kozma Dominiktól jobb időt vártunk. Sem ő, sem Bohus nem keveredett elég sokkal 49 másodperc alá, így Kozma a huszonegyedik, Bohus holtversenyben a tizennyolcadik helyen zárt, amivel lett volna még esélye egy „szétúszásra”, ha ketten visszalépnek a tizenhatba jutott versenyzők közül, erre azonban nem került sor. (Várható azért volt, mert sokan a vegyesúszásra és a váltókra készülőben vállalják ezt a számot.)

„A 100-as ritmusa nem volt meg, nem gyorsultam fel, a 200 ritmusa volt inkább bennem. Nem tudtam kiirtani a fejemből” – mondta Kozma az újságíróknak.

Bohus így értékelt: „Ez egy kisebb pofon volt, amelyet meg is érdemeltem. Helyre kell tennem a vb-harmadik helyet. A váltóban nagy időket úsztunk, de ez mindkettőnket megviselt.”

200 méter pillangón megismétlődött a keddi csoda, vagyis mindkét versenyzőnk futamgyőztesként jutott tovább a középdöntőbe. Külön jó hír volt, hogy mind az Eb-ezüstérmes Szilágyi Liliána, mind a kétszeres vb-bronzérmes Hosszú Katinka a legjobb reakcióidővel rajtolva „teperte” magát tovább.

Összesítésben Hosszú a legjobb, Szilágyi az ötödik idővel nevezett az esti programra, ahonnan mindketten döntőbe juthatnak.

„Szerintem van bennem még, de nem tudom, meglátjuk – árulta el érdeklődésünkre Szilágyi, aki 100 méteren megtanulta a leckét, két körömnyivel maradt le a döntőről, a kilencedik helyen zárt. – Győzni különleges érzés, még ha csak előfutamban is, különösen hazai közönség előtt. Rengeteg erőt kapunk!”

Az ország Liluja érdekelt volt még a 4×100-as mix vegyesváltóban – Balog Gábor, Gyurta Dániel, Szilágyi Liliána, Jakabos Zsuzsanna –, amelyben két úr és két hölgy úszik különböző úszásnemekben, de Gyurta váltása körül valami nem stimmelt, így diszkvalifikálták az egyébként döntős időt összehozott négyest. Van ilyen.

„Bekerülni a döntőbe, ez lett volna a célunk. Csütörtökön jön a fő számom, a 200 mell, arra koncentrálok, és nem kérdés, hogy mindent bele fogok adni” – értékelt a Magyar Nemzetnek Gyurta.

200 vegyesen Cseh László és Verrasztó Dávid korai visszalépése után Sós Csaba úszókapitány tizennyolc esztendős fia, Dániel próbálkozhatott. Az ő feladata az volt, hogy egyéni csúcsot ússzon, attól azonban az előfutamban 9 tizeddel elmaradt – ez nem kevés –, így esélye sem volt továbbjutni, a huszonkettedik helyen végzett.

„Jó volt hazai medencében úszni, nem érzem, hogy stresszelt volna. Nagyon fájt az úszás, szédelgek, rosszul vagyok, szükségem lesz a jó hosszú levezetésre. Most mennék kéthetes edzőtáborba, de erősen elgondolkodom, hogy hogyan tovább, nem tudom, fog-e menni. A Universiade-re kellene készülnöm.”

Délután fél hattól a számos magyar érdekeltségű középdöntő és döntő közül kiemelkedik Hosszú Katinka fináléja 200 méter gyorson, valamint a 200-as pillangódöntő a fiúknál, ahol Cseh László és Kenderesi Tamás révén kettős éremesélyünk van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.