Hosszú Katinka feltalálta a bronz mentőövet

Pozitív meglepetés: az Iron Lady harmadik helyen végzett 200 m pillangón a budapesti úszó-vb-n.

2017. 07. 27. 18:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hulla fáradtan, a 200 m gyors döntője után nem sokkal kellett vízbe ugrania a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkának még szerdán, de így is 6. legjobb idővel kvalifikálta magát a csütörtöki döntőbe. Ne feledkezzünk meg Szilágyi Liliánáról, aki 20 évesen rontott be a világbajnoki finálé kapuján, épp az Iron Ladyt eggyel követő időeredménnyel.

Azok után, ahogyan eddig szerepelt az úszócsapat a Duna Arénában (Kenderesi Tamás Európa-csúcsot és aranyat vizionált magának 200 pillangón, Kapás Boglárka pedig egyéni csúcsot és érmet 1500 méter gyorson, közben viszont a 4x100-as férfi gyorsváltó meglepetésre bronzérmet nyert), nem mertünk érmet remélni a csütörtöki naptól, főként, hogy Katkára a pillangó után háromnegyed órával még egy váltószám is várt. Félteni aztán nem kellett, taktikus versenyzéssel, idei legjobbjánál (2:07,25) bő egy másodperccel jobbat úszva (2:06,02) felállhatott a dobogó harmadik fokára, amivel azért lassan hozzuk a Sós Csaba kapitány által kiadott „kötelező” hatérmes válogatott-termést – ha senki más, hát Hosszú Katinka fogja szállítani az utolsót a zárónapon, 400 m vegyesen.

Szilágyi Liliána az esélyeknek körülbelül megfelelve a 7. helyen zárt. A névnapos Lilu így értékelt: „Nagyon sokat tanultam ebből a versenyből. Nem fogok megállni, mindenkinek üzenem innen. Úgy érzem, jó úton járok, köszönöm a magyaroknak! Örökre megmarad ez az emlék. Többre voltam azért ennél képes, a lelkem mélyén tudom, hol a helyem a világban.”

Férfi 200 m háton a középdöntőben két magyarért is szoríthattunk, Bernek Péter a 2., Telegdy Ádám a 8. legjobb idővel keveredett ebbe a szakaszba, de a döntőbe jutásért már csak egyikük „maradt talpon”, Bernek nagy egyéni és országos csúcsot úszva (1:55,79) a futamában 3., összesítésben a 6. legjobb idővel finalista, ott pedig bármi lehet, célul magának a legjobb öt közé kerülést tűzte ki.

Telegdy Ádám egyetlen hellyel maradt le a nyolc közé jutásról, igaz, a nyolcadik leggyorsabb legény 58 századmásodpercre volt tőle, tehát annyira nem volt szoros a verseny.

„Kevesebben múlt azért, mint számítottam, ez a 9. hely egy pozitív csalódás. A Duna Arénában úszni örök emlék marad, nincsenek rá szavak, nagyon élveztem” – ezt Telegdy Ádám nyilatkozta a sajtózónában. Amit ehhez Bernek hozzátett: „Öt éve üldöztem az országos csúcsot. Bízom benne, hogy szombaton is velem lesz a közönség, a lényeg, hogy mindig elégedetlen vagyok magammal. Gyengén kezdtem, de ha be tudnék menni 1:55 alá, akkor a helyezéstől függetlenül nagyon elégedett lennék.”

A női 4x200-as gyorsváltóban a műsor végén még azért reménykedtünk, mert 100-on nem muzsikáltunk túl jól, és mert kisebb is volt a mezőny, no meg persze azért is, mert Gyurinovics Fannit Hosszú Katinkára cserélte Sós a döntőre. Az eredmény nem maradhatott el, 4 másodpercet faragott a hölgykoszorú a délelőtti időn, a 7:51,33 ráadásul a 6. helyen túl azt is jelentette, hogy jobbat úsztunk, mint a délelőtti programban bárki. Ez a pozíció volt a cél, a riói olimpián is ez sikerült. Üröm lehet az örömben, ha igaz a hír, hogy az eredeti tervek szerint Kapás Boglárkának is helyet szorítottak volna a váltóban, de ő a 800 m gyors érmében reménykedve inkább nem vállalta ezt az úszást.

A pénteki programot hajnalban tesszük közzé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.