Varga Dénes: A jövő nyarat szeretném kihagyni

A barcelonai Európa-bajnokságon tehát lemondhat róla Märcz kapitány. A többiek még csalódottak, de azért büszkék.

Gabay Balázs
2017. 07. 31. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mostanában nem alszom jól valamiért, de a döntő előtt jól aludtam. Talán most jött ki a fáradság. Fantasztikus élmény volt a vb, ahhoz képest, amire talán a szakma számított, várakozáson felül teljesített a csapat” – kezdte mondandóját Märcz Tamás.

A férfipólósok kapitánya a világbajnokság alatt megszokott „sajtórendszer” szerint több játékossal érkezett a hétfői vb-értékelő sajtótájékoztatóra. A tréner elmondta, kifejezetten várta, hogy egyre jobbak leszünk, és meglátása szerint így is lett. „A döntőben történtek dolgok, amelyek nem fordultak még elő velünk, ezekre a húzásokra nehéz felkészülni. Gratulálok a játékosoknak, mert emberfelettit nyújtottak, emellett a közönségnek újra és újra meg kell köszönnünk a biztatást” – tette hozzá.

A csapattal később fogják elemezni a történteket, ugyanis Märcz a tajvani universiadéra induló csapatot is felügyeli, mostantól rájuk fókuszál. Amiben meglátása alapján fejlődnie kell a válogatottnak, az a már ezerszer emlegetett emberelőnyös és emberhátrányos játék. Viszont ebben nem csak a felnőtt csapatnak, az utánpótlás korosztályoknak is javulniuk kell. „Most jön egy hároméves ciklus, mely az olimpiai felkészülés jegyében zajlik majd. Ez nem jelenti azt, hogy az Eb-t feladnánk, de bátrabban lehet próbálgatni. Erre lehet lehetőség a Világliga is” – fejtegette, ami azt sejteti, a tornát korábban kihagyó magyar válogatott újra elindulhat a sorozatban.

Kapott kérdést a honosítást illetően is, pár hónapja ugyebár a magyar felmenőkkel bíró Alex Giorgettit akarta volna magyarosítani a szövetség az ő kérésére, de erre nem adta áldását a nemzetközi szövetség. Kitért rá, most ez a kérdés nem aktuális, nem akarnak senkit sem honosítani.

Märcz azt is elárulta, a vasárnapi utolsó közös vacsoráig senki sem jelezte számára, hogy a visszavonulást fontolgatja, szóval búcsúzókról egyelőre nem tud beszélni.

Varga Dénessel nem tudjuk, mit beszélt meg, de a csapatkapitány hétfőn annyit mondott, a jövő nyarat mindenképp szeretné kihagyni, pihenéssel szeretné tölteni az idejét. Ez azt jelenti, hogy a barcelonai Eb-n nem akar szerepelni. Az olimpia után nagyon nehezen vette rá magát a visszatérésre, a vb alatt a sérülések sem segítették a munkáját, ráadásul ott volt a csapatkapitányi cím jelentette felelősség. „Jövő nyáron pihenni szeretnék, aztán majd meglátjuk, vagyok-e olyan képességű játékos, hogy folytassam a csapatban.”

A szurkolók egyik legnagyobb kedvence Nagy Viktor, aki nehezen dolgozta fel a döntőbeli vereséget, erről röviden beszélt. „Nem nagyon tudtam jól aludni a döntő óta. Nehéz volt feldolgozni a vereséget azért is, mert 2013-ban, amikor világbajnokok lettünk, hazajöttünk, és megtapasztaltam, hogy itthon mekkora örömöt okoztunk a szurkolóknak. Most is örültek, de azért nem hiszem, hogy ugyanúgy. Ezért van bennem csalódottság. Büszke vagyok a csapatra, a világon a második legjobb válogatott vagyunk. Fantasztikus volt a két hét, Magyarországon mindig elképesztő dolog vízilabdásként játszani, mindenhol telt ház van, ahová csak megyünk. Köszönünk mindent mindenkinek!” – pengetett érzelmi húrokat a kapus.

Erdélyi Balázs rövidre zárta magát: még tombol benne a csalódottság, de hálás a szurkolóknak, a szervezőknek, akik tökéletes körülményeket biztosítottak, büszkén fog visszaemlékezni erre a két hétre.

Az asztal végén foglalt helyet, a világbajnokságon azonban az élre tört, a torna legjobbjának választották: Vámos Márton házi gólkirályként, emellett MVP-ként zárt, de ahogy a döntő után a vegyes zónában, továbbra sem elégedett. „Életem végéig tartom, hogy bárcsak ne lettem volna MVP, de nyertünk volna. Rióig szeretnék visszakanyarodni: ott egy negyed rövidzárlat elég volt, és csak ötödikek lettünk. Azután viszont megmutattuk, mire vagyunk képesek. A döntő ugyanis a világ elitje, mi ide kerültünk be. Itt is volt egy rövidzárlatunk sajnos. Ezt az ezüstöt a görögök ellen nyertük meg, de még túlnyomórészt csalódottság van bennünk” – magyarázta a világklasszissá érő játékos. Hozzátette, hogy az olimpián, a Montenegró elleni rövidzárlaton is sokat gondolkodtak, és a döntőbelin is fognak még, de a stáb meg fogja találni a megoldást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.