Vizes vb: több mint tízmilliárd megy el a lebontandókra

Ezeket a felújításokat senki nem élvezheti a világbajnokság után.

MN
2017. 07. 10. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a 104 milliárdot súrolja a vizes világbajnokságra megkötött szerződések összköltsége, miközben 13,8 milliárd megy el olyan létesítményekre, amelyeket aztán lebontanak – összesítette az Mfor.hu. Miközben ugyanis a Dagály sétányt vagy a rákospalotai gyalogoshidat a rendezvény után is használhatjuk, számos beruházás csak a vb idejére lesz szükséges.

A lap számításai szerint összesen 13,78 milliárdba kerülnek a később le-, illetve elbontandó fejlesztések. Ebből 3,8 milliárd megy el a nyitó- és a zárórendezvényre, 3,1 pedig az óriás ugrótorony tervezésére, kivitelezésére, majd bontására. A múlt héten számoltunk be egyébként róla: nyolcadannyiból építettek az oroszok két évvel ezelőtt ugrótornyot, mint mi most.

Az átmeneti parkolókra, kikötőkre, buszfordulókra 1,17 milliárd forintot kell fordítani. A legdrágábbnak a felkészülés és a szinkronúszás létesítményei kerülnek, ezekre 4,9 milliárd forintot költünk el. Marad továbbá 788 millió forint olyan tételekre, mint a közlekedési tervek elkészítése vagy a balatonfüredi nyílt vízi úszáshoz szükséges létesítmények tervezése, kivitelezése.

A szinkronúszás létesítményeinek kialakítására a jogot a Penta Industry nyerte el, míg a nyitó- és a zárórendezvényért a Müpa és az ECA2 kasszírozhat. Az óriási ugrótorony munkálatait a West Hungária Bau nyerte el. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.