Bernd Storck: Sallóit hívtam, nem jött, Németh találjon magára

Az utolsó két Eb-selejtezőről, játékosai formájáról és az idényzáró barátságos meccsekről is nyilatkozott a kapitány.

Gabay Balázs
2017. 09. 29. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bernd Storck televíziós interjút adott az M4 csatornának, melyet felvételről vetítettek péntek reggel. A magyar válogatott szövetségi kapitánya elsősorban azt emelte ki, hogy a pozitív szemléletet szeretné folytatni, ennek szellemében az utolsó két vb-selejtező meccsen is jól akar szerepelni csapatával. Október 7-én Svájccal idegenben, október 10-én pedig idehaza Feröerrel játszik Magyarország. „Most szerencsénk van, mert több időnk van, hogy felkészüljünk a két meccsre, mint a lett és a portugál találkozók előtt. Ezeken a találkozókon tapasztalatot is akarunk szerezni, mert sok játékosunk csak itt tudja ezt megtenni. Hozzánk méltó búcsúra készülünk Feröer ellen” – ígérte a kapitány.

Bár Svájc ellen több kulcsjátékosunk sem játszhat – Dzsudzsák, Fiola Attila, Priskin Tamás eltiltás, Gera Zoltán, Kleinheisler László, Szalai Ádám sérülés miatt nem áll rendelkezésre. Storck úgy látja, a helyettesek már többször bizonyították, hogy képesek pótolni a kiesőket. „Svájc nem botolhat meg, hiszen csoportelsőként akar továbbjutni, nyomás lesz rajtuk, így akár egy meglepetést is szerezhetünk. Telt ház lesz a meccsünkön” – ecsetelte a német mester.

A hiányos csatársorról (Ugrai Roland, Böde Dániel, Eppel Márton) szólva kijelentette: a fiúk már megmutatták, hogy nemzetközi szinten is képesek helyt állni. „Nem egyetlen játékoson múlik a siker, hanem a csapaton. Sallai Roland a Bajnokok Ligájában is szerepel, úgy, hogy a magyar ligában sem lépett pályára rendszeresen. Nagy kincs, hogy vannak ilyen tehetségeink. Ugrai Rolanddal már dolgoztam tavaly. Gyors, a pályán jól teljesítő játékosról van szó. Bódog Tamással beszéltem, ő is elégedett vele. Hadd mutassa meg képességeit az edzéseken, aztán meglátjuk, Svájcban pályára léphet-e.”

Bernd Storck a többi játékosáról is szólt. Lang Ádámról elmondta, beszélt vele, szerinte ő is jó úton halad, de megesik vele, hogy akadnak rosszabb napjai, emiatt hagyta ki az andorrai blamát követően. Nagy Ádám most újra lehetőséget kap, ő a kapitány meglátása szerint tud nemzetközi szinten játszani. Az amerikai ligában edződő Sallói Dániellel is beszélgetett már, őt előbb az U21-es csapatban szeretné látni. „Én hívtam őt, de a bajnoki küzdelmek miatt nem jött, Nemanja Nikoliccsal ugyanez a helyzet, amit abszolút megértek. Ami Stieber Zoltánt illeti, szerintem ő most az egyik legjobb magyar játékos. Jó focista, jó hangulatot teremt. Németh Krisztiánról pedig annyit: találjon újra magára, aztán meglátjuk, jöhet-e.”

A Feröer elleni idényzáróról a szövetségi kapitány kifejtette, az ellenünk lejátszott első Eb-meccsünkhöz képest (0-0) változott a rendszer, rossz körülmények között játszottunk, esett az eső, sok játékosunk hiányzott, és kevés időnk volt felkészülni. Most ezzel szemben minden más lesz.

Storck már most mérleget vont, és hangsúlyozta, a vb-selejtezősorozat sokkal nehezebb volt, mint az Eb-selejtező. Utóbbin a románok és északírek mögött lettünk harmadikok, és jutottunk ki pótselejtezőn az Eb-re, ezúttal Svájc és Portugália, vagyis sokkal erősebb csapatok mögött állunk harmadikként. „Most sem lettünk másodikak, a Nemzetek Ligájába viszont bejutunk, ahol a B csoportban vehetünk részt legnagyobb valószínűség szerint.”

Az interjú során Storck érintette az év utolsó két (barátságos) meccsét Luxemburg és Costa Rica ellen.

A tréner kiemelte: nem volt egyszerű leszervezni a találkozókat. Előbbi ellenfél Eb-selejtezőn döntetlent játszott a franciákkal, és megverte a fehéroroszokat, feltörekvő futballnemzet. „Ez egy jó erőfelmérő lesz idegenben, tesztelhetjük a fiatal játékosainkat. Costa Rica második helyen áll selejtezőcsoportjában, kint voltak a vb-n, sokan Európában játszanak közülük. A nemzetközi tapasztalatszerzés a legfontosabb célkitűzésünk ezeken az összecsapásokon, Costa Ricát hazai pályán fogadjuk.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.