Felemás BL-debütálás a Leipzigtől Gulácsival a kapuban

Döntetlennel mutatkozott be Lőw és Gulácsi csapata Európában, Sallai egy órát kapott a Real Madrid ellen.

Énekes András Előd
2017. 09. 13. 19:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Története első európai kupamérkőzésére készült a másfél éve még a német másodosztályban játszó RB Leipzig, a történelmi meccsnek pedig magyar főszereplője volt Gulácsi Péter révén. Az ellenfél az a Monaco volt, mely tavaly nagy meglepetésre a Bajnokok Ligája elődöntőjéig jutott. Azt a csapatot azonban szétkapkodták az európai sztárklubok, távozott Mbappé, Mendy, Bernardo Silva és Bakayoko is a hercegségbeliektől.

A csapatnál maradt rutinosabb játékosok néhány új, fiatal igazolással megtámogatva így is csoportjuk legnagyobb esélyesének számítanak, de Lipcsében nem akadt könnyű dolguk. Az első félidőt kevés helyzet és kiegyenlített játék jellemezte enyhe Leipzig-mezőnyfölénnyel, majd az első félóra után történt egy gyors gólváltás. Előbb Emil Forsberg lőtt egy betörés után éles szögből a Monaco kapujába (1-0), de alig telt el két perc, és az egyik új monacói igazolás, Youri Tielemans kotorta be az egyenlítő találatot Gulácsi Péter lába elől (1-1). A magyar kapus közvetlenül előtte hárította Tielemans közeli fejesét, de a kipattanóval sem ő, sem az elbambuló védők nem tudtak mit kezdeni.

A második játékrészben folytatódott az akciószegény játék, csak az utolsó negyedórára élénkült meg a mérkőzés, ekkor a csereként beállt Augustin dönthette volna el a párharcot, de gólpassz helyett gólt akart rúgni – rosszul döntött. Az utolsó pár percben a Monaco próbált nyomást helyezni a hazaiakra, de gólhelyzetig sem igazán tudott eljutni, így Gulácsi kapuja sem forgott veszélyben. Ne feledjük, Gulácsi mellett Lőw Zsolt másodedző is átesett a tűzkeresztségen, ami a Bajnokok Ligáját illeti.

A szerdai játéknap másik magyar résztvevője, Sallai Roland nem kisebb csapat ellen mutatkozott be a BL-ben, mint az elmúlt két sorozatot megnyerő Real Madrid. A nyáron a ciprusi APOEL-be szerződött fiatal magyar támadó kezdőként kapott szerepet a Santiago Bernabéuban, de a papírformát Cristiano Ronaldo igazolta a pályán. A portugál klasszis duplája mellett Sergio Ramos is betalált, míg a vendégek alig tudtak végigvinni egy épkézláb támadást. Sallai nem is zavart sok vizet, a 60. percben lekapta a pályáról Jorgosz Donisz vezetőedző.

A játéknap talán legnívósabb párharcát Londonban rendezték, ahol Harry Kane duplájával a Tottenham Hotspurs 3-1-re győzte le a Borussia Dortmundot. A Liverpool ellenben nem tudta a szigetországban tartani a három pontot, a Sevilla 2-2-es döntetlent harcolt ki.

Eredmények

E csoport:
Maribor – Szpartak Moszkva 1-1
Liverpool – Sevilla 2-2

F csoport:
Feyenoord – Manchester City 0-4
Sahtar Doneck – Napoli 2-1

G csoport:
RB Leipzig – Monaco 1-1
Porto – Besiktas 1-3

H csoport:
Real Madrid – APOEL 3-0
Tottenham Hotspur – Borussia Dortmund 3-1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.