Nagy küzdelemben veszített pontokat a BL-ben a Liverpool

Firmino büntetőt hagyott ki, így 2-2 lett a Liverpool–Sevilla.

Földi Bence
2017. 09. 13. 20:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liverpool visszatért a Bajnokok Ligájába, és egyből a Sevilla elleni hazai meccsel kezdett a csoportkörben. A spanyol csapat ellen volt törlesztenivalója Jürgen Klopp együttesének, hiszen valamivel több mint egy éve, 2016 májusában a Sevilla megverte az Európa-liga fináléjában a Vörösöket. A hazai pálya ellenére a Liverpoolnak volt több gondja a meccs előtt, hiszen múlt szombaton 5-0-ra kapott ki a Manchester City otthonában, és a kezdőbe még mindig nem került be az elvileg edzéshiánnyal küzdő brazil sztárfocista, Philippe Coutinho. Eközben a Sevilla 3-0-ra nyert az Eibar ellen otthon, hét pontjával olyan csapatok előtt áll a harmadik helyen, mint az Atlético Madrid és a Real Madrid.

A ’Pool kezdett jobban, már az első két percben kétszer próbálkoztak, de Sergio Ricót nem hozták zavarba. Mégsem a Vörösök szereztek vezetést, hanem a Sevilla: egy bal szélről érkező bepassznál lyukat rúgott Dejan Lovren, Ben Yeddernek csak be kellett tolnia a labdát az első BL-meccsén védő Karius kapujába. 5. perc, 0-1. A hazaiak az elmúlt tizenkét BL-meccsükből tizenegyedik alkalommal kaptak ismét gólt A következő hat percben kétszer is egyenlíthetett volna a Liverpool, egyszer sem jött össze. Negyedórával a bekapott gól után azonban már sikerült: Moreno és Henderson kényszerítőzése után előbbi passzolt balról középre, Firmino pedig a kapuba. 21. perc, 1-1. Firmino ezzel a hatodik olyan játékosa lett a ’Poolnak, aki BL-debütálásán gólt szerzett – korábban Owen, Litmanen, Cissé, Morientes és Balotelli volt képes erre. Két perccel később egy nagy kontra végén Emre Can szerezhette volna meg a vezetést, ám elgurította a kapu mellett a labdát. Az első félidőnek még nem volt vége: Szallah erőszakosan szerezte vissza a labdát a Sevilla tizenhatosán, majd megküldte, Kjaer blokkján megpattant a laszti és bepörgött a kapuba. 37. perc, 2-1, fordított a Liverpool. Szallah ezzel az első egyiptomi lett, aki két BL-debütálásán is betalált – a Liverpool előtt a Baselben. Két perccel később a korábban gólpasszt jegyző Moreno örülhetett: durva szabálytalanságáért pirosat is kaphatott volna, végül sárga lett a jussa. A 41. percben a Sevilla pedig összehozott magának egy büntetőt: a csapatkapitány, Pareja kezezett. De Firmino nem duplázott, hanem a kapufát találta telibe, maradt a 2-1. A félidő végén is, pedig Moreno majdnem betalált a sípszó előtt.

A második játékrész első említésre méltó eseménye az volt, amikor az 53. percben Matip belső védőktől nem sokszor látható módon tört be az ellenfél tizenhatosán belülre, de a nagy cselezgetés végén elvesztette a labdát. Aztán a 60. percben Eduardo Berizzo, a Sevilla vezetőedzője a meccsen már másodszor nem adta oda a labdát a bedobáshoz készülődő ellenfélnek, a bíró fel is küldte a lelátóra. A második félidő első huszonöt percében a Liverpool egyre inkább felülkerekedett, a Sevilla a kezdeti összeszedettebb támadójáték helyett a védekezésre kellett helyezze a hangsúlyt. A Vörösöktől Mané tűnt ki, mindig váratlant húzott. Aztán a Sevilla is húzott egy váratlant: Murieltől kapott labdát a védők közé betörő Correa, aki – ki tudja, hogyan, de – átvette a labdát, és bevágta Karius kapujába; edzője nélkül szerzett találatot a vendégcsapat. 72. perc, 2-2. Klopp be is küldte Emre Can helyére Philippe Coutinhot, aki a Barcelonába való átigazolása helyett először lépett pályára a Liverpoolban a szezonban. Beállt később Mané helyére az üveglábú Daniel Sturridge is, majd Szallahot Oxlade-Chamberlain váltotta. Mindent megpróbált Klopp, hogy csapata még egy gólt szerezzen és behúzza a három pontot, amelyek a csoportelsőség szempontjából később kulcsfontosságúvá válhatnak. A hosszabbításban beszorította kapuja elé a Sevillát a Liverpool, de a vendégek helytálltak. Sőt, a végén Muriel meccslabdát hagyott ki – Joe Gomezt pedig második sárgával kiállították a Vörösöktől –, így maradt a 2-2.

A Liverpool Lovren hibája és Firmino kihagyott büntetője miatt szalasztotta el a lehetőséget, hogy három pontot szerezve a csoport élére álljon – az egész meccsen jobb volt, mint a vendégek. Így ráadásul a Vörösök lettek az egyedüli angol csapat, amely nem nyert a BL-csoportkör első fordulójában, a Chelsea-nek, a Manchester Unitednek, a Tottenhamnek és a Manchester Citynek sikerült győznie.

E csoport:
Maribor (szlovén) – Szpartak Moszkva (orosz) 1-1 (0-0)
Liverpool (angol) – Sevilla (spanyol) 2-2 (2-1)

F csoport:
Feyenoord (holland) – Manchester City (angol) 0-4 (0-3)
Sahtar Doneck (ukrán) – SC Napoli (olasz) 2-1 (1-0)

G csoport:
RB Leipzig (német) – Monaco (francia) 1-1 (1-1)
Porto (portugál) – Besiktas (török) 1-3 (1-2)

H csoport:
Real Madrid (spanyol) – APOEL (ciprusi) 3-0 (1-0)
Tottenham Hotspur (angol) – Borussia Dortmund (német) 3-1 (2-1)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.