Nem kettő, hanem négy meccset játszik még idén a Storck-csapat

A Svájc és a Feröer elleni vb-selejtezők után egy jó formában lévő Luxemburg és egy erős Costa Rica lesz az ellenfél.

2017. 09. 22. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luxemburg és Costa Rica csapatával játszik barátságos mérkőzést novemberben a magyar labdarúgó-válogatott, ez olvasható a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapján. Az európai törpeállam együttesével idegenben november 10-én játszik Bernd Storck együttese, a sokkal jobb erőkből álló Costa Rica nemzeti csapata viszont november 14-én Magyarországra érkezik, mindkét összecsapásra tehát a már biztosan kudarccal végződő vb-selejtezők zárása után kerül sor.

Ne tévesszen meg senkit, hogy Luxemburg 540 ezer főnyi lakosságával a világnak a 172. legnépesebb állama, és kevesebb mint 3000 négyzetkilométernyi (ez hazánk területének kevesebb mint harmincada), a FIFA-ranglistán már szorosan a Storck-csapattal nemrégiben ikszelő Feröer (93.) nyakán vannak (101.), és figyelemre méltó, hogy az európai FIFA-tagállamok közül Luxemburgé a leggyorsabban fejlődő válogatott jelenleg. A nyári szünet óta 35 hellyel kerültek előrébb a fent említett rangsorban, köszönhetően annak, hogy augusztus 31-én Fehéroroszországot 1-0-ra verte, Franciaországgal pedig 0-0-s döntetlent játszott, vb-selejtezőcsoportjában az 5. helyen áll, októberben Svédország és Bulgária ellen pedig akár be is biztosíthatja ezt a helyezést. Klubcsapataik közül a Fola Esch eljutott az Európa-liga 3. selejtezőköréig, ennél tovább a magyarok közül csak a Videoton jutott, és csak egy fordulóval. Azért bizakodhatunk, mert Luxemburg elleni eddigi 10 mérkőzésünket megnyertük.

Más a helyzet a karibi országgal, ugyanis még nem játszottunk egymás ellen. Costa Rica várhatóan már biztos vb-résztvevőként érkezik hozzánk felkészülési mérkőzésre, a Concacaf zónában, két fordulóval a vége előtt a biztos kijutást jelentő második helyen áll, magasan előzve az üldözőket, az Egyesült Államokat és Hondurast. Costa Rica az 59. Magyarországot igencsak előzi a FIFA-rangsorban, a 21. helyen áll, viszonylag régóta tartja is ezt a pozíciót. Őszi két találkozóján veretlen maradt, az USA-t idegenben legyőzte (2-0-ra), otthon Mexikóval viszont nem bírt (1-1), mindkét említett válogatott nálunk szintén jóval előrébb jár, Mexikó a 14., Amerika a 28.

Hosszú ideig Magyarországnak ez lesz a két utolsó úgymond barátságos mérkőzése, ugyanis az UEFA az Eb-ciklusokra átvariálta a válogatottak programját, egy Nemzetek Ligájának elnevezett sorozat mérkőzései váltják ki a felkészülési meccseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.