Storck lemondott, Csányi szerint elfogyott körülötte a levegő

A kapitány szerződése 2018. június 30-ig szólt. Az MLSZ elnöke úgy látja, nem használta ki az andorrai vereség utáni esélyt.

MN
2017. 10. 17. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökségének kedd esti ülésén értékelte a válogatott szereplését a világbajnoki selejtezősorozatban, és egyhangúlag elfogadta, hogy a szövetségi kapitány, Bernd Storck közös megegyezéssel távozzon a válogatott éléről és a sportigazgatói posztról is – jelentette be az ülés után Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

Storckot 2015 márciusában nevezték ki sportigazgatónak, majd júliusban vette át a válogatott vezetését Dárdai Páltól, és eredetileg 2018. június 30-ig szólt volna a szerződése az MLSZ-szel.

Az elnökség egyúttal felkérte Csányi Sándort, a szövetség elnökét, hogy soron kívül kezdjen tárgyalásokat az új szövetségi kapitány kijelöléséről. 

Csányi Sándor a szövetség honlapján fejtette ki: szerinte az andorrai vereség után kapott második esélyt nem tudta kihasználni a kedden menesztett Bernd Storck, mert menet közben elfogyott körülette a levegő. 

„Elveszett a sikerek előfeltételének tekinthető hit, ezért nincs értelme a folytatásnak. Ezt az érvelést ma az elnökség is elfogadta” – közölte az elnök. Utódjáról már a napokban tárgyalások kezdődnek, és szerinte hamarosan eredmény is várható. „Ha nem tudunk október 25-éig a szempontjainknak megfelelő szövetségi kapitányt kinevezni, akkor megbízott kapitányra lesz szükségünk, amire már korábban is volt példa, Egervári Sándor lemondása után” – mondta Csányi.

Az elnök továbbra is nagyra tartja a Storck szakmai teljesítményét, az általa irányított – korosztályos és felnőtt – válogatottak kiemelkedő eredményeit, ám egyetért távozásával. Megjegyezte azonban, „az elmúlt évtizedek legsikeresebb szakvezetője volt”. Mások mellett azzal érvelt, hogy az ő irányításával vb-nyolcaddöntős volt az U20-as válogatott, Eb-n szerepelt az U17-es és a felnőtt válogatott, utóbbi a világranglistán 18. helyig jutott a vezetésével, és „ezek a sikerek nem vitathatóak el sem tőle, sem a csapatoktól”.

Csányi beszélt arról is, hogy a szakvezetővel együtt távozik segítője, a szintén német Andy Möller is. Hozzátette, a többi szövetségi edző esetében „ezután is a munka minősége lesz a döntő” számukra. „Egyébként jelenleg 23 főállású munkatárs dolgozik a férfi szakágban, ebből mindössze négy német. Az ő sorsukról az új vezetéssel közösen döntünk majd” – jelentette ki az MLSZ-elnök. Azt is elárulta, hogy Storck szerződése felbontásának nincs külön költsége, csak a hónap végéig megillető díjazását kell kifizetni. Ez pedig megerősíti a Magyar Nemzet korábbi információját, miszerint 8-10 millió forinttal távozhat a német kapitány. 

A válogatott egyébként november 10-én Luxemburgban, majd 14-én hazai pályán Costa Rica ellen játszik barátságos mérkőzést. A szoros határidőre tekintettel az sem elképzelhetetlen, hogy a szövetség erre a két mérkőzésre megbízott szakembert kér fel.

Storck kétségkívül elért sikereket, hiszen vezetésével – a Norvégia elleni pótselejtező megnyerésével – a válogatott kijutott a 2016-os Európa-bajnokságra, és ott csoportelsőként jutott tovább a kieséses szakaszba. Kapitánysága idején a válogatott története legjobb eredményét érte el a FIFA-ranglista 18. helyezésével.

A sikeresen megvívott Eb-meccsek után következő világbajnoki selejtezőkön viszont korábbi önmagához képest rendkívül gyengén muzsikált a nemzeti csapat. A Feröeren hagyott két pont után már sokan morgolódtak, a kiábrándító andorrai vereséget követően a szurkolók levetették a mezt a játékosokkal. Storck hitele itt veszett el, és fel is ajánlotta a lemondását, de akkor a szövetség elnöksége még a maradása mellett döntött.

A svájci kudarc (2-5) és a Feröer elleni szenvedés (1-0) előrevetítette távozását. Utóbbi mérkőzésen már az egész Groupama Aréna a távozását követelte, ő pedig kifogásolta a drukkerek viselkedését, ami olaj volt a tűzre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.