Torinói döntetlenjével lépéselőnyben a Spurs

Egyik óriásklub veretlenségi sorozata sem szakadt meg, mégis a londoniak lehetnek boldogabbak.

Énekes András Előd
2018. 02. 13. 21:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két félelmetesen jó formában lévő együttes csatájával indult a Bajnokok Ligája 2018-as kieséses szakasza, hiszen a Tottenham már 12 tétmeccs óta nem talált legyőzőre, míg a Juventus mind a 11 meccsét megnyerte a közelmúltban. Másra nem is tudtak alapozni a statisztikusok; a két csapat eddig egyetlenegyszer sem találkozott a történelem során.

Akárhogy számolgattak is a szakmabeliek vagy akár a csapatok szurkolói, a 2. percben borult az előzetes forgatókönyv, méghozzá egy gyönyörű, de egyébként lesről született kapásgóllal. Pjanic egy távoli szabadrúgásból feltehetőleg begyakorolt mozdulattal a védőktől elszakadó Higuaín elé pöttyintette a labdát, aki kapásból, még a levegőben lőtte vissza azt Lloris kapujába (1-0). Alig lábalt ki a sokkból a Spurs védelme, Bernardeschi buktatásáért a 9. percben tizenegyest ítélt Felix Brych játékvezető, amelyet Higuaín kíméletlenül értékesített (2-0).

Szűk tíz perc alatt leforrázta ellenfelét a Juventus, de jobb híján helyenként nyomasztó labdabirtoklással válaszolt a torinói felmenőkkel bíró, argentin Pochettino együttese. A 26. percben Eriksen először maradt szabadon a Juventus térfelén, majdnem gól is lett a vége. Nagyszerű beadását Harry Kane fejelte kapura közvetlen közelről, de Buffon bravúrral védett a gólvonalon.

A Tottenham nagy kockázatot vállalt a nyílt sisakos játékkal, a 30. percben majdnem meg is bosszulta magát az észak-londoniak kitámadása. Egy pofás kontra után Higuaín szerzett majdnem mesterhármast, de lövése után a tehetetlen Lloris mellett nem a kapuba, hanem a reklámtáblára szállt a labda. Az adok-kapokból végül a vendégek jöttek ki jobban, Kane másodjára nem hibázott ziccert. Dele Alli kiugratása a 35. percben pont jó ütemben találta meg, az angol csatár pedig elvitte a labdát a kapujából kirontó Buffon mellett, és ballal az üres kapuba lőtt (2-1).

A gól után folytatódott a Spurs nyomása, de a félidő végéig nem történt említésre érdemes helyzet, viszont az egyperces ráadásban Douglas Costa gondolt egyet, és nagyszerű cselsorozatba kezdett. A vendégek tizenhatosáig jutott, ahol az egész meccsen pocsékul játszó Serge Aurier a labda helyett a brazil lábát találta el. Az újabb tizenegyeshez megint Gonzalo Higuaín állt oda, de nagy erejű lövése a felső lécen csattant.

A második játékrészben fokozatosan lassult az addig nagyon sebes tempó, de továbbra is a Spurs birtokolta a labdát, a torinóiak pedig gyors kontrákban gondolkodtak, ám hiányzott a még sérült Paulo Dybala lendülete Higuaín mellől. A 71. percben alig húsz méterre kapott szabadrúgást a Tottenham, a labda mögé pedig a meccs egyik, ha nem a legjobbja, Christian Eriksen állt oda. A dán laposan visszarúgta a labdát Buffon eredeti helyére, túljárva a rutinos olasz hálóőr eszén, és egy vendégszempontból kedvező, 2-2-es végeredményt varázsolt a kijelzőre.

A nap másik összecsapásán a világ pillanatnyilag talán legjobb formájában futballozó csapata, a Manchester City a várakozásoknak megfelelően a svájci odavágón lerendezte a továbbjutás kérdését a Basel ellen. Pep Guardiola csapata a visszavágón akár a B csapattal is kiállhat, miután a St. Jakob-Parkban Gündogan duplájával, illetve Bernardo Silva és Agüero találatával 4-0-ra győzött, ezzel pedig eldöntötte a továbbjutás kérdését. Három bombagól is született a meccsen, érdemes visszanézni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.