Jogállamiság á la Czeglédy

A baloldalon a jogállamiság és a 2022-es országgyűlési választás tisztaságának mércéje nem más, mint Gyurcsány Ferenc ügyvédje, Czeglédy Csaba.

2021. 03. 01. 6:00
Czegldy Csaba; Gyurcsny Ferenc
Czeglédy Csabát, Gyurcsány Ferenc ügyvédjét a kétezres évek elején már elítélték, majd a 209-es európai parlamenti választásokon is a mentelmi joga mentette meg a börtöntől MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldalon a jogállamiság és a 2022-es országgyűlési választás tisztaságának mércéje nem más, mint Gyurcsány Ferenc ügyvédje, Czeglédy Csaba. Miközben a szivárványkoalíció vezető ereje, a Demokratikus Koalíció és csatlóspártjai a magyar jogállamiságot siratják, addig az előválasztásnak nevezett baloldali házibajnokság játékszabályait a saját simlis köreik érdekében csűrik-csavarják.

A baloldali pártok olyan feddhetetlenségi nyilatkozatot íratnának alá képviselőjelöltjeikkel, aminek egyik kitétele éppen az egyszer már elítélt és holnap újra egy hatmilliárd forintos áfacsalási ügyben bíróság elé álló Czeglédy Csabának teszi lehetővé, hogy elindulhasson az előválasztáson. Az adócsaláson túl több kilogramm aranyat rejtegető és a Gyurcsány családhoz köthető Altusszal szabálytalan, több száz milliós forintos kölcsönszerződésben álló Czeglédy – pártelnöke aktív támogatásával – élni is fog a lehetőséggel, esélyesként indul a szombathelyi körzet ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltjének címéért.

Felmerül a kérdés, hogy miért pont a kiterjedt céghálózatot működtető, Gyurcsány jogászaként, a közös fotók alapján barátjaként és a DK-elnök családi cégének pénzügyi partnereként ismertté vált Czeglédy Csabára szabja a baloldali szivárványkoalíció az előválasztás jelölési szabályait. Mi lehet az a titok, ami ilyen szintű összezárásra sarkallja a baloldal erőit? Hova tűntek az elsíbolt közpénzmilliárdok, mire kellett szabálytalanul kölcsönadni százmilliókat? Kinél, milyen pártoknál fordult meg az a több milliárd forint, akár csak időlegesen is?

Az össznépi szemfényvesztésben minden baloldali ellenzéki erő részes, nincs kivétel, mindenki szó nélkül beállt Gyurcsány Ferenc mögé. A Momentum elnöke, Fekete-Győr András néhány hónapja még elfogadhatatlannak tartotta, hogy a szociálliberális kormányzás alatt jogerősen elítélt Czeglédy több tíz milliós ügyvédi megbízásokat kap a baloldali önkormányzatoktól. Az erkölcsi és jogi érzékét vesztetett Fekete-Győr azonban menlevelet adott a balliberális fehérgalléros ügyeskedőknek. A Momentum elnöke politikai kutyagumiként hallgat a fűben, miközben az új rendszerváltás programjával házal, amelyben azt hangoztatja, hogy „Magyarország soha többé nem lesz következmények nélküli ország”.

A baloldal, ha kell, tudományos érveket is bevet a következetlenség magyarázatára. Fleck Zoltán jogszociológus, az ELTE ÁJK tanára, tanszékvezetője szerint „nagy valószínűséggel egy ’22-es ellenzéki győzelem után időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről. De ez soha nem volt másként rendszerváltáskor, nagy forradalmak után.” A nagy önjelölt rendszerváltók – Fekete-Győr és Fleck – mellett a kevésbé tudományos megoldások és megszólalások koronázatlan volt miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc is megfogalmazta híveinek a sajátos álláspontját. A DK elnöke szerint csak azok akarjanak velük kormányozni, akik nem akarják meglopni a csirke far-háton élő néhai édesanyját és a hozzá hasonlókat. Sőt a börtön bejáratáig üldözni fogják azokat, akik lopnak a közösből. Gyurcsány cinizmusa határtalan, far-hátról, szegénységről, lopásról, börtönről értekezik, miközben minden erejével a közpénzben vájkáló Czeglédy Csabát védi.

A kötcsei nyaralóban, a Szemlőhegy utcai villában és az egyetemi tanszékek sötét zugaiban megfogalmazott kiskapuk, elvtelen alkuk előrevetítik, hogy mi várna Magyarországra egy jövő áprilisi, esetleges baloldali választási győzelem után. Igazi maffiajogállam kialakítása venné kezdetét, ami rövid időn belül nemcsak rekonstruálná, hanem meg is haladná gazemberségben a 2010 előtti világot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.