idezojelek

Ébresztő, Európa!

A magyar kormány világossá tette, hogy addig támogatja az Oroszország elleni szankciókat, amíg azok Moszkvának fájnak jobban.

Kiss Gergely avatarja
Kiss Gergely
Cikk kép: undefined

Már Nagy Feró is megénekelte, hogy a kocsmában tompulnak az agyak és élesek a kések. Azaz ha leszáll a köd a józan észre, akkor könnyű nagyokat mondani és fenyegetőzni. Előbb-utóbb azonban kijózanodik az ember.

Az Orbán-kormány nyolc órát sem szórakozott, már kezdetben egyértelművé tette: Magyarország még tárgyalni sem hajlandó arról, hogy az Európai Unió egyik napról a másikra lemondjon az orosz gázról. Világos álláspont. A magyarázata pedig roppant egyszerű. Ha megtennénk, és a huszonhét tagú közösség nem kérne a világ legnagyobb országából érkező energiahordozóból, akkor villámgyorsan tönkremenne minden.

Romániában felmerült annak rémképe, hogy a tél nem csak az időjárás miatt lesz elviselhetetlen. Ha nem lesz elég földgáz, akkor a kormány kész első körben a nagyvállalatok gázfelhasználását korlátozni. Azért, hogy a lakosság még ideig-óráig tudjon fűteni, és ne a hideg vízbe kelljen áztatni a teafiltert. Románia nincs egyedül a félelmével, mert napról napra nő a pánik Európa legerősebb gazdaságát működtető tagállamában is. Németországban vágják a centit, és azt lesik, hogy mikor jár le az Északi Áramlat tíznapos karbantartása. Addig ugyanis Oroszországból egy köbméter gáz sem érkezik.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németek is ráeszméltek arra, hogy a felfordított virágcserép alá bedugott mécsessel nem lehet felmelegíteni az édes otthont. Olyannyira, hogy vészhelyzetet hirdettek az energia elapadása miatt. Talán már azt is felfogták, hogy két pulóverbe bújva sem kellemes átvészelni a telet, a ruhákat pedig lehet szellőztetni, de attól még koszosak és büdösek maradnak.

Az orosz–ukrán háború fegyvereinek füstje nem takarja el a valóságot. Németországban is tudják, hogy feneketlen zsákba öntik a pénzt, amikor Kijevnek küldik a megszámlálhatatlan anyagi támogatást. Sőt fegyverekkel sem tudják a végtelenségig ellátni Ukrajnát, mert saját magukat teszik védtelenné. Hiába érkeznek a külföldi segélyek, az államcsőd szélén táncol Ukrajna, az orosz hadsereg pedig nem áll meg.

Németország döntéshozói sem szolgálhatják ki a totális önfeladásig a liberális sajtó elvárásait. Most már ott is hangot kér magának a józan gondolkodás. Ellenzéki és kormánypárti politikusok szólaltak fel annak érdekében, hogy szüneteljen az atomerőművek leállítása. Nem lesz fény az éjszakában, ha ez a politika folytatódik a háborús körülmények között.

Oroszország köszöni szépen, a körülményekhez képest jól van. Moszkva energia- és nyersanyagexportja folyamatosan termeli a dollárbevételeket, még ha az energiahordozók szállítási iránya megváltozott is a nyugati szankciók hatására. A Nemzetközi Energiaügynökség már üti az asztalt, és jelzi: az európai országoknak jelentős olaj- és gázellátási kihívásokkal kell szembenézniük az elkövetkező hónapokban. Kimondták, hogy a világ még soha nem élt át a mostanihoz hasonlóan mély és összetett energiaválságot. Ráadásul könnyen előfordulhat, hogy a neheze még csak ezután következik. Mit lehet tenni ennek megakadályozására?

A magyar kormány világossá tette, hogy addig támogatja az Oroszország elleni szankciókat, amíg azok Moszkvának fájnak jobban. Eddig és ne tovább, a gázról nem lehet lemondani! Nem a szankciók hozzák el a megoldást, hanem a háború lezárása. Az Orbán-kabinet a béke mellett tört lándzsát, ám úgy tűnik, hogy egyes nagyhatalmak a háború folytatásában érdekeltek.
Ha ez így megy tovább, akkor Európának nyolc órája sem lesz a pihenésre és a szórakozásra.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.