Öntörpésítő MSZP

Egyvalaki dörzsölheti a kezét: Gyurcsány, aki a baloldali blokk tárgyalásain még lekezelőbb stílusra válthat egykori, lenullázódó pártjával szemben.

2021. 02. 19. 6:00
TTH Bertalan; HARANGOZ Tams
Budapest, 2021. február 1. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetõje napirend elõtt felszólal az Országgyûlés rendkívüli ülésén 2021. február 1-jén. Balról Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezetõ-helyettese. Az Országgyûlés a Jobbik, a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd kezdeményezésére tart rendkívüli ülést a koronavírus-járvány kezelését célzó, az ellenzéki pártok szerint elégtelen kormányzati intézkedések megvitatására. Az ellenzéki pártok négy javaslat tárgyalását és ezekben három vizsgálóbizottság felállítását indítványozták. A parlamenti ülésen a Fidesz és a KDNP nem vesz részt, mert "politikai blöffnek" tartja az ellenzéki pártok kezdeményezését. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazán nem mondhatja azt az MSZP jelenlegi, magát legitimnek tartó vezetése, hogy nem figyelmeztettük őket előre. Megírtuk: baj lesz abból, ha keresztülcsörtetve a hatályos jogszabályokon, tűzön-vízen, botrányokon, áterőszakolják a még utódpártjukon belül is csak mérsékelten támogatott Tóth Bertalan–Kunhalmi Ágnes párost, a főként kabaréba illő megnyilatkozásokban jeleskedő duót. S lám, most egészen a bírósági ítéletig teljes bizonytalanságban lehetnek saját legitimitásukról. Hiszen a Fővárosi Törvényszék befogadta azt a beadványt, amely az MSZP 2020-as tisztújítása törvénytelenségének kimondását kéri.

Érezni lehetett: valami nagyon bűzlik Dániában a tisztújítással kapcsolatban. Az volt a néhol nevetőgörcsökkel, máskor helyesírási bakikkal küszködő, illetve a költségvetésről évenként szó szerint ugyanazt a beszédet felolvasó zseni alkotta párosnak a szerencséje, hogy az MSZP-t saját alkalmatlan vezetői olyannyira miniatürizálták, hogy csak keveseket érdekelt, milyen alattomos kiszorítósdi, alantas pozícióharc folyik a berkeikben.

Így viszonylag kisebb hullámokat vetett, hogy valójában maffiatempóval, a rákosista időket idéző módon, pofátlanul és erősen illegitimgyanús módszerekkel lehetetlenítették végül el Mesterházy Attila indulását a pártelnökválasztáson. Gyerekesen átlátszó trükkökkel, az azóta cigarettacsempészésen lebukott Legény Zsolt etikai tanácsvezető asszisztálásával olyan feltételeket támasztottak a jelöltekkel szemben, amelyeknek az egyszer már a posztot betöltő Mesterházy nem felelhetett meg. Sokak szerint egyszerűbb lehetett volna a kiírás, ha úgy fogalmazzák meg: mindenki lehet társelnök, akinek T-vel kezdődik a neve és óth Bertalannal végződik.

Hiába sokasodtak a viharfelhők, az MSZP gyurcsányista keményvonalasait az sem érdekelte, hogy a Villányi úti kongresszus helyszíne előtt szocialista párti tüntetők jelentek meg tömegesen, amire nemigen volt még példa. Inkább feloszlatták a Pest megyei szervezetet, csak hogy trónra ülhessen a minden nemzetellenes projektre kapható, hiperszervilis rémálompáros.

Már önmagában az is az új vezetés totális alkalmatlanságát bizonyítja, hogy azt hitték, senki sem fog bírósághoz fordulni hajmeresztően jogficamos eljárásaik nyomán. Az pedig, hogy nem is az ott tüntető Pest megyei párttagok, hanem az azóta megválasztott, ám szintén kitúrt új megyei pártvezetés fordult a bírósághoz, már olyan paródiába illő komikus fordulat, amire a legelismertebb vígjátékszerzők is leraknák a tollat, mondván: ez azért túlzás, ilyen realitásoktól elrugaszkodott sztorit ők sem mernének feltálalni.

Természetesen az iméntiekre lehetne azzal replikázni: de hiszen a bíróság még nem döntött, várhatóan nyáron születhet ítélet. Csakhogy az már eleve igen rossz ómen nemcsak az álmoskönyvek, hanem a jogi szakértők szerint is, hogy a törvényszék egyáltalán befogadta az ominózus beadványt. Ha nem látnák valószínűnek az egyesületi törvény megsértését, erre nem került volna sor.

Már csak az vár megválaszolásra, hogy ez az öngól milyen következményekkel jár majd. A felelet egyszerű, mint a makarenkói pofon: az MSZP öntörpésítési erőfeszítései további lendületet vehetnek, újabb mélységekbe taszíthatják a párt renoméját. Egyvalaki dörzsölheti a kezét: Gyurcsány Ferenc, aki a baloldali blokk tárgyalásain még lekezelőbb stílusra válthat egykori, lenullázódó pártjával szemben. Ugyan milyen tekintélye lehet az összecsimpaszkodási egyeztetéseken az olyan pártvezetőknek, akiknek annyira biztos a posztjuk, mint a kuglibábuknak?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.