A Hoffenheimet lefocizva jutott a BL-csoportkörbe a Liverpool

Örömfocit játszott az angol csapat, BL-negyeddöntőnek is beillett volna a meccs.

Földi Bence
2017. 08. 23. 20:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liverpool hazai pályán fogadta a Bajnokok Ligája selejtezőkörének rájátszásában a Hoffenheimet szerda este. Az első mérkőzésen a Vörösök Alexander-Arnold első felnőttcsapatban szerzett góljával vezettek, majd Nordtveit öngóljával már kettővel mentek, mire a Hoffenheim szépíteni tudott. Az idegenben lőtt két gól és az egygólos előny miatt relatíve kényelmes helyzetben várták az Anfielden Roberto Firmino előző csapatát (ráadásul eleddig sosem nyert német csapat a ’Pool stadionjában). Igaz, a Barcelona által lankadatlanul csábítgatott Philippe Coutinhóra sérülés miatt még mindig nem számíthatott a hazaiak vezetőedzője, Jürgen Klopp. Így is atomerős támadótrióval – Mané–Firmino–Salah – és az előző mérkőzéssel megegyező kezdővel várták a Hoffenheimet, ez is arról árulkodik, egyáltalán nem írták le a német ellenfelet. Mané egyébként legutóbbi négy ’Pool-meccséből hármon betalált, ebből kettő az Anfielden volt az OptaJoe szerint.

Ennek megfelelően a Liverpool kezdett jobban, a harmadik percben Manénak volt ziccere, de Baumann kapus jól helyezkedett, elakadt benne a labda. Négy perccel később a Hoffenheimnek akadt helyzete a semmiből, de Gnabry kihagyta, és lesen is volt. A németországi második ’Pool-góljához hasonlót végül sikerült összehozni az Anfielden is: Mané szép sarkazása után Emre Can lőtte rá, Vogton megpattant, és bement Baumann kapujába. 10. perc, 1-0 ! Amint kezdtek rendeződni a viszonyok a gól után, esett egy újabb. Firmino passzolt középre, Wijnaldum lőtte rá, a kapufáról kipattanó lasztit pedig Mohamed Salah vágta a kapuba. Nem volt les, így az egyiptomi első gólját szerezte tétmeccsen az Anfielden. 18. perc, 2-0. A Hoffenheim teljesen széthullott, bő két perccel később Mané ismét sarkazott, az exhoffenheimi Firmino átpasszolt a túlszélre, a német Emre Can pedig másodszor is betalált. Húsz perc alatt lefocizta német ellenfelét a Liverpool. 21. perc, 3-0. A két találat között mindössze 143 másodperc telt el, ráadásul Can még sosem szerzett egynél több gólt egy meccsen a karrierje során – eddig.

Nagelsmann meg is unta a bénázást, Nordtveit helyett beküldte az első meccsen gólt szerző Uthot a 25. percben. Szinte azonnal rákapcsoltak a vendégek, Gnabry került ismét helyzetbe, de megint rontott – ugyanakkor intő jel lehetett a támadás a Liverpool védelmének. Nagelsmann húzása végül bejött, Uth a jobb szélről a hosszú sarokba küldte a labdát. 28. perc, 3-1! A 36. percben a Liverpool ismét villant – kétszer is. Előbb Salah és Firmino játszott össze, utóbbi lövését védte Baumann, majd a kapus még egy próbálkozást hárított, megmentve csapatát az újabb bekapott góltól. A 42. percben már örömfocit játszott a ’Pool, Can csak nevetett azon, hogy kimaradt a lövése hosszú csiki-csuki után. Végül 3-1-gyel mehettek szünetre a felek. A félidőben a BT Sporton egyébként Steven Gerrard Sadio Manéról énekelt:

A második félidőt is a hazaiak kezdték jobban, szinte gólt szereztek az első támadásból, de Baumann felszabadításával elmúlt a veszély a német kapunál. A játék képe nem nagyon változott, a Liverpool hatalmas iramot diktált. Az 54. percben Wijnaldumot szöktették, a holland azonban Baumann vállát találta el, így ment fölé, nem jött össze a negyedik liverpooli gól. Nagelsmann újabb cserére szánta el magát, beküldte a magyar válogatott csatárt, Szalai Ádámot az 56. percben az addig aktívan, de rosszul játszó Gnabry helyére. A ’Pool ezt követően is lazán játszott, és rendre eljutott a Hoffenheim kapujáig, de vagy Baumann védett, vagy nem sikerült eltalálni a kaput. Egészen a 63. percig, amikor egy szép kontra végén Henderson és Firmino lépett meg. Előbbi letette a labdát a brazilnak, aki volt csapata ellen passzolt a hálóba. 63. perc, 4-1. Emre Can a 69. percben kapott hatalmas ünneplést, James Milner állt a helyére, akit ritkán látni mostanság a Liverpool középpályáján – balhátvédet szokott játszani. A 73. percben pedig Steven Gerrardot éltette a közönség az Anfielden.

A Hoffenheim nem adta fel, amikor a Liverpool alacsonyabb fokozatba kapcsolt, egyből szerzett egy újabb gólt: Sandro Wagner volt eredményes. 79. perc, 4-2. A továbbiakban is nagyon nyomott a vendégcsapat, de még három gól hiányzott volna a továbbjutáshoz. A meccs végére ismét magára talált a Liverpool is, Firmino azonban az oldalhálót találta el. Klopp aztán biztosra ment, Mané helyett az észt védőt, Ragnar Klavant küldte be, nehogy közelebb férkőzzön a Hoffenheim. Nem is férkőzött, a Liverpool meggyőző játékkal focizta magát a BL főtáblájára. A németek is történelmet írtak, hiszen először szerepelhetnek kontinentális klubsorozatban azzal, hogy az Európa-liga főtáblájára kerültek.

Szerda:

Kedd:

A továbbjutók a Bajnokok Ligája, a kiesők az Európa-liga főtábláján folytatják. A BL-csoportokat csütörtökön 18 órakor sorsolják, az M4 Sport élőben közvetíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.