Off-shore cégek a posta körül

Bákonyi Ádám
2008. 09. 21. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly októbertől idén májusig egy Seychelle-szigeteki off-shore cég, az EU Posta Zrt. bonyolította a budapesti levélposta-forgalom jó részét – értesült lapunk. A társaság a Magyar Posta Zrt. leányvállalata, a Postai Kézbesítő (Pokéz) Kft. alvállalkozójaként végezte az éves szinten több száz milliós költségvetésű feladatot. Megtudtuk, az EU Posta Zrt. hat vállalkozásból állt össze, és bár a társaság május óta nem áll szerződésben a Pokézzel, ugyanez a hat cég a Pokéz alvállalkozójaként továbbra is azt a feladatot látja el, mint korábban.
A cégek jelenleg Budapest huszonhárom kerületében viszik házhoz a hírlapokat, címezetlen reklámküldeményeket, tizenegy kerületben pedig a levelek egy részét is.
Emlékezetes, lapunk májusban számolt be arról, hogy a Magyar Posta Budapesten a számlalevelek, egyszerű postalevelek kézbesítését is a Pokézre bízza, amely korábban csak hírlapok, nyomtatványok, szórólapok kézbesítésével foglalkozott. A helyi szakszervezetek már ekkor tiltakoztak, mondván: nem szerencsés ötlet a posta részéről, hogy a címhelyek kiadásával saját konkurenciáját neveli ki. Az érdekvédők attól tartottak, hogy az alvállalkozók nem megfelelő szakmai színvonalon végzik el a munkát, hiszen például nincs helyismeretük, továbbá erkölcsi bizonyítvánnyal sem kell rendelkezniük, mint egy igazi kézbesítőnek.
A Magyar Posta nem először szerződött – közvetve vagy közvetlenül – adóparadicsomban bejegyzett céggel. Emlékezetes, a szakértők által húszmilliárd forintra értékelt Krisztina körúti Posta-székházat ötmilliárd forintért adták el arra hivatkozva, hogy a patinás ingatlan felújítása gazdaságtalan lenne. A posta inkább havi 400 ezer eurót, vagyis nagyjából 100 millió forintot fizet az Árpád híd közelében található Gateway Business Centerben bérelt irodákért, és mivel az erről szóló szerződés legalább tíz évre szól, az állami vállalat 12 milliárd forintot fizet helypénzre. Később kiderült, hogy a Gateway közvetett tulajdonosa egy Guernsey szigetén bejegyzett holdingcég, az Ablon Group Limited. A postánál ekkor úgy nyilatkoztak: nem látnak kivetnivalót abban, hogy egy off-shore cég a tulajdonosa annak a vállalkozásnak, amelynek a jövőben tíz éven át összesen 12 milliárd forintot utalnak székházbérlet címén. Szerintük biztosítékot jelent, hogy a társaságot a Londoni Értéktőzsdén jegyzik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.