Csak Vadászék nyerhettek

Kilencvenmillió forintot nyert az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól a Vadász János vezette Szenior Foglalkoztatási Szövetség. A volt szakszervezetis, MSZP-s politikus elnökölte közhasznú szervezetnek nem volt nehéz dolga: a kiírásra csak ők pályázhattak.

Bákonyi Ádám
2008. 10. 31. 19:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Integrált szolgáltatási rendszer fejlesztése a 45 év felettiek foglalkoztatásának bővítéséhez – ennek a projektnek a végrehajtására az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) kizárólag Vadász János szövetségét látta alkalmasnak. A kiírás szerint az elnyert összegből a szövetség legalább száz városban segíti elő a szenior foglalkoztatási klubok létrehozását. Vadászék azt is vállalták, hogy december 31-ig a kiíráskor regisztrált 129 ezer 45 év feletti álláskeresőből legalább tíz százalék – azaz csaknem 13 ezren – aktív kereseti lehetőséghez, tartós munkahelyhez, legális foglalkoztatáshoz jut. Lapunk megkereste Vadász Jánost, hogy a tavaly februárban általa ismertetett várakozások közül mi valósult meg.
*
Az ígéretek között szerepelt, hogy egy év alatt legalább ötvenezer egyéni, ötszáz szervezeti és ötszáz pártoló tagra számítanak. Vadász János elmondta, az OFA-tól elnyert pénzt fél év késéssel, decemberben kapták meg, ezért ennyivel csúszott a szeniorklubok hálózati kialakításának megkezdése, de így is „több ezer” tagjuk van, és eddig 62-63 klubot sikerült megnyitniuk. Vadász ezután közölte, csodálkozik, hogy „föl merészeltük hívni”, miután szerinte lapunk valótlanságok sorozatát írta tavaly nyári, egy biciklis futárral történt incidenséről.
A volt szocialista politikus ezután nem volt hajlandó további tájékoztatást adni a szövetség eddig elért eredményeiről. A Szenior Foglalkoztatási Szövetség honlapján olvasható egyik interjúban ez év áprilisában Vadász János úgy nyilatkozott: „A megalakulásunk óta eltelt egy évben több mint száz szenior álláskeresőt, egyéni tagjaink tíz százalékát sikerült összehoznunk jövendő munkáltatójával”. Megkeresésünkre az OFA-nál elmondták, hogy a projekt megvalósulását annak zárási időpontja, azaz december 31. után ellenőrzik.
Vadász János 1989 és 2002 között volt a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Miután részt vett az MSZP 2002-es választási programjának megalkotásában, a közszolgálat reformjáért felelős kormánymegbízottá nevezték ki. Amikor Gyurcsány Ferenc a reform elhalasztásáról döntött, Vadász a felmentését kérte, amit a kormányfő elfogadott. A Közszolgálati Reform Kormánymegbízotti Hivatal felállítása, működtetése, valamint a szakmai tanulmányok, felmérések költségei öszszesen 210 millió forintot emésztettek fel. A 2006-os választásokon Vadász a 166. helyen szerepelt az MSZP országos választási listáján. Sikertelen szereplése után tavaly kilépett a pártból, illetve lemondott a szocialista párt művelődési tagozatának ügyvezető elnöki tisztéről is.
A volt szocialista politikus ellen tavaly novemberben vádat emelt az ügyészség. Vadász a fővárosi Kodály köröndön keveredett közlekedési konfliktusba egy biciklis futárral, akit – miután az rácsapott az autójára és szidalmazta – pisztollyal próbált jobb belátásra bírni. Vadászt lőfegyverrel való visszaélés bűntettével, a biciklistát rongálással vádolja az ügyészség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.