Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Felelhetnek a privatizátorok

Szó szerint felelős politikusokká válhatnak Terézváros MSZP– SZDSZ-es vezetői, volt és aktív képviselői azokban a büntetőeljárásokban, amelyeket áron aluli ingatlaneladások miatt indítottak a nyomozó hatóságok. A gyanúsítottak hiába támadják az ügyészséget, a rendőrséget, ha bebizonyosodik: tudatosan szavazva árusították ki a kerület vagyonát. Verók István szocialista polgármester tegnap el is szólta magát: sohasem piaci alapon, mindig és kizárólag értékbecslés alapján privatizáltak. A bűnügyben szereplő Andrássy úti paloták botrányos eladásáról négy és fél éve lapunk közölt először tényfeltáró cikket.

2009. 02. 05. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korlátlan hatalom? Miközben gőzerővel folytatódik Terézváros MSZP–SZDSZ-es képviselőinek gyanúsítottkénti meghallgatása, az önkormányzat a hét végén – narancssárga – szórólapokon a szintén büntetőeljárás alá vont és polgári perek alatt álló ügylet, a Hunyadi téri vásárcsarnok átépítéséről, plázává alakításáról „tájékoztatta” a lakosságot. A papírról a gyanúsított polgármester és helyettesei neve hiányzik, és mindez csak onnan tudható, hogy a jobb felső sarokban szerepel az önkormányzat hivatalos honlapjának neve: www.terezvaros.hu. A városvezetés immár azt ígéri, hogy az új létesítményben is helyet kapnak majd az őstermelők – az eredeti elképzeléssel szemben. A kerületi lakosság által elutasított funkcióváltás erőltetése a baloldali városvezetők korlátlanságát érzékelteti, akárcsak az az egy évvel ezelőtti hír, amely szerint Batiz András, a Gyurcsány-kormány volt szóvivője, a Miniszterelnöki Hivatallal (MeH) akkor megbízási szerződésben állt médiaszakember, az RTL Klub egykori közismert bemondója havi 20 ezer forintért bérelt évek óta szociális bérlakást Terézvárosban.


Nem ért véget Terézvárosban a balliberális koalíció vesszőfutása azzal, hogy a napokban a kerületi önkormányzat teljes vezérkarát, Verók István MSZP-s polgármestert, szocialista alpolgármestereket, jelenlegi és volt képviselőket gyanúsítottak meg, illetve rabosítottak. A BRFK-n folyamatos a tizenhárom fővárosi önkormányzati politikus – Verók mellett a jelenlegi képviselő-testületből a szocialista Hegedűs Károly, Hatvani Csaba, Balog Gábor, Lázi Ferenc, Tóth György, valamint Rabin László, a helyi SZDSZ-frakcióból tavaly kizárt alpolgármester – bűnügyi nyilvántartásba vétele, és zajlanak a kihallgatások az Andrássy út 47. szám alatti önkormányzati lakóház privatizációja miatt.
Más üzletek is gyanúsak
A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanújával indult példátlan eljárás mellett a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el más terézvárosi ingatlanok értékesítése vagy annak kísérlete miatt többek között a Király utca 40., egy másik Andrássy úti épület a 19. szám alatt, valamint a Hunyadi téri vásárcsarnok ügyében. Futó Barnabás ügyvéd közölte: Gyenge Zsolt terézvárosi ellenzéki képviselő megbízásából jár el, azonban lapunk úgy tudja, hogy további feljelentések születtek az Andrássy úti paloták közül még a 3., a 8., a 23., a 47., az 52. és a 68. számú épület eladása miatt is. A paloták mélyen a piaci áron alul és a bérlők megkerülésével történt elkótyavetyéléséről Szarka Ágota, a Magyar Nemzet múlt szerdán, tragikus hirtelenséggel elhunyt oknyomozó riportere írt először (Terézváros kiárusítja a világörökséget, 2004. július 2.). Az ügyben 2006-ban Gyenge Zsolt és (az Andrássy út 47. esetében) az egyik hoppon maradt bérlő által beadott feljelentések mára értek be.
Mint megírtuk, a súlyos bűncselekmény gyanújába keveredett Verók István szocialista polgármester múlt kedden a történteket úgy értékelte: „a Fidesz és a KDNP önös pártérdekből példa nélküli orvtámadást intézett a képviseleti demokráciánk legalapvetőbb intézménye ellen”. Azt állította: az ügyészséget „erős politikai nyomás” érte, amely emiatt utasította arra a rendőrséget, hogy az Andrássy út 47. elidegenítése ügyében a testületi ülésen igennel szavazókat gyanúsítottként hallgassa ki. A nyomozó hatóságok elleni példátlanul durva politikai kirohanást Ihász Sándor fővárosi főügyész a lehető leghatározottabban kikérte magának, és visszautasította.
Senki sem kivétel
Cservák Csaba alkotmányjogász, a Független Jogász Fórum elnöke lapunknak korábban kifejtette: a büntető törvénykönyv alól jogszabályok sem adhatnak felmentést. Hozzátette, hogy a polgármester állításával ellentétben a saját vagyon valójában közvagyon, az emberek, az adófizetők vagyona, ezért azzal nem lehet tetszőlegesen bánni. A polgármester tegnap az MTV Nap-kelte című műsorában egy kérdésre adott válaszában saját magát leplezte le: „Egy önkormányzat értékbecslés alapján hozza a döntését, és nem piaci alapon. Az értékbecslés és a piaci alapok közötti óriási különbség van, és ezért fordul elő, hogy a továbbadásnál esetleg drágább az ingatlan”.
Az ügyben szereplő Andrássy út 47. alatti, műemléki védelem alatt álló palotát 2004-ben 150 millió forintért adták el úgy, hogy azóta több bírósági eljárásban több ítélettel is megsemmisítették az áron aluli adásvételről kötött szerződést. Lakókkal és helyiségbérlőkkel együtt, pályázat nélkül értékesítette az ingatlant a belga tulajdonú Ennet Kft. részére, miközben többen is vételi ajánlatot tettek rá. Az adásvételi szerződés semmisségét a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta, a Fővárosi Főügyészség pedig pert indított az önkormányzat ellen az eredeti állapot helyreállításáért. Az MSZP-s polgármester tavaly júniusban olyan előterjesztést készített, amely 345 millió forintra növeli a vételárat, és ezzel szerinte lezárták a jogvitát. Mindezt a további feljelentések alapján a nyomozó hatóságok másként ítélték meg.
A civil kurázsi győzelme
Losonczy Pál, az Andrássy 47. szám alatti egyik üzlethelyiség már említett tulajdonosa, akinek cége a polgári pereket indította, kérdésünkre a civil kurázsi győzelmének nevezte, hogy gyanúsítási szakba ért a büntetőeljárás is.
Másfél évvel ezelőtt Ki felel Terézváros eltékozolt vagyonáért? címmel lapunk újabb riportot készített a legjelentősebb terézvárosi vagyonvesztésekről. Akkoriban csaknem 30 millió euróért, azaz 7,5 milliárd forintért cserélt gazdát a balettintézet egykori terézvárosi épülete, az Andrássy út 25. szám alatti Drechsler-palota, így a műemléki védettségű ingatlant tíz évvel ezelőtt privatizáló kerületi önkormányzat az MSZP-s vezetés jóvoltából csaknem hatmilliárd forintot veszített az ügyleten annak ellenére, hogy a kerület 1998 és 2002 közötti fideszes vezetése a duplájára „tornázta fel” a vételárat.
Ismertes, az egy évvel ezelőtt egy „hoppon maradt” vállalkozónak köszönhetően leleplezett, 18 millió forintos vesztegetési ügyben is zajlik a nyomozás, az önkormányzati vagyonkezelő volt vezérigazgatója és közvetítője mellett a cég jogi képviselője, Halmai Katalin XII. kerületi MSZP-s képviselő is a gyanúsítottak között szerepel.
– Ha elveszítjük a pereket, legfeljebb kártérítést fizetünk – közölte 2007-ben lapunkkal Bajor Zoltán SZDSZ-es terézvárosi alpolgármester az Andrássy úti palotákról feltett kérdésünkre. Azt azonban, hogy még mekkora összegeket kell majd kifizetni közpénzből, egyelőre megbecsülni sem lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.