Jövő héten ítélhetik el Princzéket

2009. 02. 13. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztett börtönbüntetést kért tegnap az ügyész Princz Gáborra és a Postabank három másik volt vezető tisztségviselőjére, akik ellen immár harmadfokon kezdődött meg a büntetőper a Legfelsőbb Bíróságon különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádjával. A vádhatóság szerint a bankárok nem gondatlanul, hanem szándékosan idézték elő a vagyonvesztést a pénzintézetnél 1995 és 1998 között, ezért a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletében megállapított hanyag kezelés helyett hűtlen kezelést követtek el. Az ügyész kiemelte: Princzék pontosan ismerték a Postabank helyzetét.
A vádlottak felelőssége nem csupán a kozmetikázás céljait szolgáló ügyletek, hanem a kamatpolitika miatt is megállapítható, amely hosszabb időn át havi egymilliárd forint veszteséget okozott. A teljes ráfizetés 1998 elejére 27,5 milliárd forintot tett ki. Az ügyész vádbeszédében az időmúlásra tekintettel felfüggesztett börtön és pénzbüntetés kiszabását kérte a vádlottakra.
A védelem képviselői felmentést indítványoztak. A Princz Gábort védő Bárándy Péter egyenesen azt kérte a bíróságtól: érdemi vizsgálat nélkül utasítsa el az ügyészség fellebbezését. A harmadrendű vádlottat védő Zamecsnik Péter pedig arról beszélt: a tulajdonos magyar állam (a bűncselekmény idején a Horn-kormány volt hatalmon) mindent tudott a pénzintézet tőkeállapotáról és a vádlottaknak nem állt érdekében a helyzet elleplezése.
A per ma folytatódik a vádlottak meghallgatásával, a jövő héten várhatóan jogerős ítéletet hoz a Legfelsőbb Bíróság. A 12 éve húzódó ügyben első fokon felmentették a vádlottakat, de tavaly a Fővárosi Ítélőtábla hanyag kezelés miatt elítélt a hét vádlott közül négyet. Princzre 3,6 millió, bűntársaira pedig másfél-másfél millió forint büntetést szabott ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.