Megsértődött a polgármester

Ingerülten hárította el lapunk megkeresését Kálmán András, Dunaújváros szocialista polgármestere, aki az ügyészség szerint hűtlen kezelést követett el a Hankook-beruházás során. Dorkota Lajos fideszes képviselő úgy véli: a polgármester mellett felvethető Gyurcsány Ferenc és Kóka János felelőssége is az ügyletben.

2009. 05. 18. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húzzon el, ahová gondolom – ezekkel a szavakkal fogadta lapunk tegnapi megkeresését Dunaújváros MSZP-s polgármestere és országgyűlési képviselője, Kálmán András, akiről megírtuk: az ügyészség gyanúja szerint hűtlen kezelést követett el 2006-ban a Hankook-beruházáskor. A városvezető kérdéseink feltételére időt sem hagyva letette a telefont.
Az, hogy Kálmán András hivatalosan is gyanúsított lesz-e, az Országgyűlésen is múlik, amely a legfőbb ügyész esetleges kezdeményezésére dönthet a képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről. A mentelmi bizottságnál arról tájékoztatták lapunkat, hogy a rendszerváltás óta a közvádas bűncselekményeknél az esetek mintegy 85 százalékában a bizottság a mentelmi jog felfüggesztését javasolta. Más kérdés, hogy a bizottság javaslatát az Országgyűlés olykor nem vette figyelembe, és az eddigi 59 közvádas ügy egyharmadánál nem függesztette föl az érintett politikusok mentelmi jogát.
A Hankook-beruházás körüli ingatlanpanamát lapunk tárta föl még 2007-ben, amely után Dorkota Lajos fideszes országgyűlési képviselő tett feljelentést. A dunaújvárosi politikus tegnap úgy nyilatkozott lapunknak: a Hankook-ügy mozaikkockáit egymás mellé rakva egy jól szervezett ingatlanpanama képe rajzolódik ki, ezért kétsége sem volt afelől, hogy a nyomozó hatóság előbb-utóbb talál gyanúsítottat. Azt azonban furcsállja, hogy a gumigyárat busás állami támogatásokkal Magyarországra csábító balliberális kormány akkori két potentátja, Gyurcsány Ferenc és Kóka János felelőssége eddig miért nem vetődött föl – hiszen ők voltak azok, akik minden részletet tudtak a dél-koreai cég beruházásáról, és nem tartja valószínűnek, hogy a dunaújvárosi szocialisták és a hozzájuk köthető négy „üzletember” által jegyzett Pentele Kft. bennfentes információk nélkül szervezte volna meg az ingatlanügyletet. Dorkota Lajos kiemelte: a várost nemcsak azzal érte kár, hogy az önkormányzat az ingatlan átminősítése előtti értékéért cserébe szállt ki a Pentele Kft.-ből, hanem azzal is, hogy a művelés alóli kivonás, valamint az áfa költségét is (összesen mintegy hatvanmillió forintot) a város fizette.
Dorkota azt is furcsállja, hogy miért nem a város déli részén lévő vasmű melletti kétszáz hektáros önkormányzati ingatlant jelölték ki a Hankooknak, miért az északi, részben már Rácalmáshoz tartozó területet – így ugyanis az uralkodó északi szél a szennyezett levegőt nem fújná a városba, ráadásul Dunaújváros nem esne el évi 2-300 millió forint iparűzési adótól, amelyet így Rácalmás kap. (Egyébként Kálmán András polgármester rácalmási lakos – a szerk.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.