Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Lefoglalhatják az exszocialista vezér vagyonát

Velkei Tamás
2009. 06. 03. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) jogi képviselője kezdeményezte a nyomozó hatóságnál Orbán István, a tatai edzőtábor volt igazgatója, és Komárom-Esztergom megyei MSZP korábbi alelnöke vagyonának zár alá vételét, a polgári jogi igény biztosítására – tudtuk meg. A NUSI-nak okozott kár megállapítása a nyomozás, valamint a bírósági szakaszba került büntetőeljárás feladata. – Az ügy jogerős lezárásáig az okozott kárról felelősen nyilatkozni még nem lehet – közölte Vass Károly, a NUSI megbízott főigazgatója.
Sajtóhírek szerint a nagy értékű hűtlen kezeléssel, sikkasztással, vesztegetéssel és közúti baleset okozásával gyanúsított Orbán István kéthavi végkielégítést kap volt munkaadójától. Vass leszögezte: Orbán István a NUSI-tól „értelemszerűen semmilyen bánatpénzt, egyéb rendkívüli juttatást nem kapott”. Orbán az ellene indított fegyelmi eljárás tartama alatt a közalkalmazotti jogviszonyáról lemondott, amelyhez a törvény szerint joga volt, így a NUSI a közalkalmazottak jogállásáról rendelkező jogszabály értelmében a fegyelmi eljárást köteles volt megszüntetni. Hozzátette, a lemondási időről is a hivatkozott törvény rendelkezik, amely előírja: „a lemondás esetén a lemondási idő két hónap”. Ha e rendelkezéseket nem tartotta volna be a NUSI, az munkaügyi per indítására szolgáltatott volna jogalapot Orbán Istvánnak. A megbízott főigazgató megjegyezte: a NUSI a büntetőeljárásba bejelentkezett, a büntetőeljárásban polgári jogi igényt érvényesít, ami nem a polgári perrendtartás szerinti polgári per.
Ismert: az ex-táborigazgató a gyanú szerint az edzőközpont előtt fölállított, Fáklyavivő nevű szobor kivitelezőitől 250 ezer forintot kért jogtalanul, továbbá több esetben is visszaélt hatalmával. Barátait, ismerőseit ingyen szállásolta el a táborban. Emellett a tábor konyhájáról élelmezési anyagokat vitetett ki. A volt alelnök alkoholos befolyásoltság alatt a sportközpontban közlekedési balesetet is okozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.