Eltűntek Simor százmilliói?

Rejtély, hová tűnt Simor András MNB-elnök csaknem egymilliárd forintos befektetése. A nemzeti bank sajtóosztályától ugyanis nem kaptunk érdemi tájékoztatást arról: mi az oka annak, hogy a jegybankelnök a 2007-es és a 2008-as vagyonnyilatkozatában szereplő adatok között csaknem 900 milliós eltérés mutatkozik.

Munkatársunktól
2009. 06. 13. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudni, mi lett a sorsa Simor András százmillióinak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének 2007-es vagyonnyilatkozatában ugyanis még az szerepelt: a jegybank vezetője 123 millió és további 800 millió – összesen 923 millió – forintos, befektetési alapokban tartott megtakarítással bírt. Az egy évvel később tett nyilatkozatában viszont Simor azt közölte: csupán 67 millió forintja volt befektetési alapokban. Egy év leforgása alatt tehát 856 millió forinttal csappant meg az MNB elnökének ily módon befektetett vagyona.
A Magyar Nemzeti Bank sajtóosztályától kértünk tájékoztatást azt illetően, hogy Simor András vagyonában beállt hatalmas változást mi indokolta. Esetleg a kezdődő válság áldozatául esett-e a jegybankelnök befektetése – és emiatt csökkent annak értéke drasztikusan –, vagy kivette pénzét az akkoriban már kockázatosnak tűnő befektetési formából, és elköltötte. Az MNB-nél azt közölték: Simor András eddig háromszor vallott vagyonáról, és mindhárom esetben a jogszabályban előírt tartalommal, tényleges vagyoni viszonyait feltüntetve tett eleget nyilatkozattételi kötelezettségének. Tekintettel arra, hogy az MNB-elnök vagyonával összefüggésben törvény határozza meg azt, hogy milyen adatok azok, amelyek bárki számára hozzáférhetők és megismerhetők, a vagyonnyilatkozatban kötelezően feltüntetendő adatokon túlmenően a jegybankelnököt vagyonával, annak felhasználásával kapcsolatosan további tájékoztatási kötelezettség nem terheli.

*

Vagyis Simornak nem kell közölnie – és nem is közli –, hogy mi lett a majd 900 milliójával. Annyi bizonyos, hogy nem tette be a bankba. A szerkesztőségünkhöz eljutott 2007-es és 2008-as dokumentumok szerint az MNB vezetőjének bankban tartott pénze ez idő alatt csökkent. Míg a 2007-es számadáskor 15 millió forint szerepelt ebben a rubrikában, addig 2008-ban 4,7 millió. A hiányzó, csaknem egymilliárdos összegből értékes vagyontárgyat sem vett Simor. A jegybank elnöke mindkét évben ugyanazon két lakás részbeni tulajdonjogát tüntette fel: egy 460 és egy 319 négyzetméteres lakóházét. Simor tavaly és azelőtt is birtokolt egy vitorlás hajót, ám amíg 2007-es nyilatkozatban szerepel egy gépkocsi, addig a 2008-asban már nem. Tavaly az MNB elnökének két cége volt: a Simor Pénzügyi Tanácsadó Kft. és a Trevisol Management Services Ltd. Utóbbiról a Népszava nemrégiben megírta, hogy a vállalkozást az adóparadicsomként számon tartott Cipruson jegyezték be. A Hvg.hu szerint e cég lehet a kulcsa annak, hová tűntek Simor százmilliói.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.