Új forduló a Hajdú-Bét ügyében

A Hajdú-Bét Rt. felszámolási eljárásában és az év elején lezárult milliárdos érvénytelenségi perben is változás várható. A cégnek korábban a Bajnai Gordon által irányított Wallis Rt. volt az egyik tulajdonosa. Emellett folytatódhat az a büntetőügy, amelyet a Bács-Kiskun Megyei Bíróság egykori bírája, Varga Miklós ellen indítottak, aki a felszámolási ügyeket intéző csoport egyik vezetője volt.

2009. 10. 08. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Árnyékot vet a Bács-Kiskun Megyei Bíróságra az a büntetőügy, amelyet titkos lehallgatások alapján 2002-ben indított a Nemzetbiztonsági Hivatal, és amelyben az ügyészség nemrégiben szüntette meg az eljárást. A gyanúsított a felszámolási ügyeket intéző csoport egyik bírája volt. Varga Miklós a gyanú szerint szubjektív alapon jelölte ki a fizetésképtelen cégek felszámolóit. A nyomozásról a HVG és az Élet és Irodalom is beszámolt. Felvetődött, hogy 2004 elején a Hajdú-Bét felszámolását is összeköttetések alapján rendelték el. A büntetőeljárás alá vont bíró 2005-ben felmentését kérte a tisztség alól. A köztársasági elnök ezt elfogadta.
Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) akkori elnöke, Lomnici Zoltán elmondta, 2005-ben felkeresték az illetékes hatóság képviselői, és beszámoltak a nyomozás megindításáról. A hivatalos emberek vélhetőleg a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai voltak. Lomnici ezután valószínűleg intézkedett, mert Varga Miklós napokon belül lemondott bírói tisztségéről.
*
Bicskei Ferenc, aki tavaly november óta vezeti a megyei bíróságot, úgy tájékoztatott: a bíróságra vetülő gyanú ellenére igyekeznek ellátni a feladatukat. A Hajdú-Bét felszámolási ügye ugyanis új szakaszhoz érkezett, hiszen – mint lapunk beszámolt róla – a Hunyadi Felszámoló Rt. szeptember 4-én benyújtotta a harmadik vagyonmérleget. (MN 2009. szeptember 9.). Eszerint 524 hitelező 13 milliárd forintnyi követelésével szemben eddig 4,5 milliárd forint bevétel keletkezett. Ebből hárommilliárd forintot a felszámolás költségeinek kiegyenlítésére fordítottak. A hárommilliárdból 1,8 milliárdot tett ki az az összeg, amelyet a Hajdú-Bét 1700 dolgozójának kellett juttatniuk, amikor felmondták a munkaviszonyukat. Az rt. vezetője, Hajdú Ágnes elmondta, a hitelezők mindössze 1,4 milliárd forintot kaphattak. Az adatok szerint 630 milliót még az előző, vagyis a második vagyonmérleg elkészítésekor, 2006-ban utaltak át három pénzintézetnek. Az OTP Ingatlan Rt. 108 milliót, az Eurofaktor Rt., vagyis a volt Eximbank 83 milliót, a Raiffeisen Bank Rt. pedig 442 milliót kapott. Mindhárom hitelintézet kölcsönt nyújtott hajdan a baromfis részvénytársaságnak. A követelésüknek 2006-ban csak az 50 százalékát kapták meg, a másik felét most fizette ki részükre a felszámoló. A vezérigazgató úgy vélte, más hitelezők igényeinek teljesítésére nincs fedezet.
A mérleg kapcsán kérdésünkre több vállalkozó, hajdani libatenyésztő kifejtette: sérelmesnek tartják, hogy csak a bankok részesülhetnek a pénzből, azon az alapon, hogy egykor jelzáloggal biztosították követelésüket. A legutóbb befolyt egymilliárdos összeg ugyanis nem a jelzálogos ingatlanok eladásából származott. Remény sincs rá, hogy a tönkrement beszállítók, szavaik szerint a „kis libások” is részesüljenek a jóvátételből.
Az már az utóbbi években felvetődött: a Hajdú-Bét 2003 végén azért helyezte át a székhelyét Debrecenből Kecskemétre, hogy olyan felszámolót jelöljenek ki számára, amelyet a cég megfelelőnek tart. Állították azt is, hogy a megyei bíróság eleve szabálytalanul jegyezte be a cégjegyzékbe Kecskemétet, mert a székhely a jogszabály szerint csak ott lehet, ahol a társaság központi ügyintézését végzik. Kecskemét nem ilyen település volt. A megyei bíróság elnöke későbbre ígért választ arra a kérdésünkre, szabályszerűen történt-e meg, hogy a Hajdú-Bét székhelyeként a Bács-Kiskun megyei várost jegyezték be. Bicskei Ferenc most annyit mondott el: jelenleg nincs olyan eljárási jogszabály, amelyet a bíróság a felszámoló kijelölésekor megsérthetett volna. A bírósági ügyvitel 2003. évi módosításakor úgy rendelkeztek, külön jogszabályt alkotnak a felszámolók kijelöléséről. Ezt a szabályt azonban máig sem dolgozta ki az igazságügyi tárca, sőt a csődtörvény idei elfogadásakor sem került sor erre. A megyei bíróság az utóbbi időkben saját szabályzatokat készített, hogy kizárja a szubjektív ügyintézést.
A bíró és más személyek ellen indított büntetőeljárás megszüntetése ügyében másodfokú eljárás várható. Perújításra van kilátás abban a polgári perben is, amelyet korábban a Hajdú-Bét hitelezői indítottak a Raiffeisen Bank ellen. A Hajdú-Bétnek a Raiffeisen volt az egyik fő hitelezője. A bank 2002-ben hétmilliárd forint erejéig jelzálogjogot jegyeztetett be a baromfis cég 21 ingatlanára, köztük a hárommilliárdot érő debreceni vállalati székhelyre. Opciós jogot is kikötött és ezzel 2003 őszén már élt is: közölte, hogy egy kft. beiktatásával megvásárolja a huszonegy ingatlant. A Hajdú-Bét ezt követően, 2004 januárjában kért felszámolást maga ellen. Ez az eljárás zajlik a mai napig is Kecskeméten.
A hétmilliárdos jelzáloggal megterhelt 21 ingatlan négymilliárdot ért, ám azt ehhez képest is fele összegért, vagyis aránytalanul olcsón, kétmilliárdért vehette meg az opciós nyilatkozattal a Raiffeisen által kijelölt kft. Az ingatlanokat egyébként pár napon belül értékesítették is, de nem derült ki, hogy mennyiért. Több helyütt kedvezőbb kategóriába sorolták át a területeket. A Legfelsőbb Bíróság ez év januárjában – szakértői vélemény alapján – 600 millió forint megfizetését látta indokoltnak. A pénzt a kamatokkal együtt – egymilliárd forint összegben – a felszámoló kapta meg.
A Hajdú-Bét Részvénytársaságnak – mint ismeretes – a Bajnai Gordon által irányított Wallis Rt. volt az egyik tulajdonosa. A másik pedig a Cipruson bejegyzett Vitonas Ltd., amelynek a jelenlegi miniszterelnök volt a hazai kézbesítési megbízottja. A cég könyvvizsgálatát a Deloitte látta el. A gazdasági perben a Raiffeisen Bankot Sárközy Tamás ügyvédi irodája képviselte. Sárközy a Gyurcsány-kormány idején az államreform kidolgozója volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.