Maradnak az államtitkok

Nem oldotta fel Lusztig Péter volt baranyai rendőrfőkapitány Zuschlag-ügyben tett, államtitoknak minősített tanúvallomását a titokgazda, aki nem más, mint a Bács-Kiskun megyei főügyész, Nánási László. Ez a körülmény azért is érdekes, mert éppen a főügyészség Zuschlag-ügyben eljáró ügyésze kezdeményezte a vallomás államtitok alóli feloldását.

Török László
2010. 01. 28. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Zuschlag János és védője is úgy készült a tegnapi tárgyalásra, hogy az elsőrendű vádlott vallomást tesz, illetve nyilatkozik az eljárás során vele szemben felmerült bizonyítékokról, ez nem történt meg, a per ugyanis iratismertetéssel folytatódott.
Fodor Endre tanácsvezető bíró a tárgyalás elején bejelentette, hogy Lusztig Péternek nem kell tanúvallomást tennie a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon a közte és Zuschlag János között zajlott, 2007-ben lehallgatott és a bíróság előtt lejátszott telefonbeszélgetésekkel kapcsolatban. Lusztig ezzel kapcsolatban egyébként már vallomást tett a Központi Nyomozó Főügyészségen, amit azonban államtitoknak minősítettek. Német Zsolt ügyész korábban éppen azt kezdeményezte, hogy oldják fel a volt baranyai rendőrfőkapitány nyomozó főügyészségen tett vallomását a minősítés alól, hogy tisztázhassák a bíróságon a Lusztig személyével kapcsolatban felmerült kérdéseket.
A nyomozó főügyészség tájékoztatásából viszont kiderült, hogy a feloldással összefüggésben nem nekik, hanem a titokgazdának, a minősítőnek kell döntenie. Ez pedig, miképp az a bíróságon tegnap kiderült, nem más, mint a Bács-Kiskun megyei főügyész, Nánási László, aki nem mellesleg az indítványozó Német Zsolt felettese. Fodor Endre bíró közölte, hogy Nánási László nem adott felmentést az államtitok és a szolgálati titok alól.
A perben korábban több, a titkosszolgálat által rögzített telefonbeszélgetést is lejátszottak, amelyeken Zuschlag Lusztig Péterrel beszélget, aki 2007-ben a rendőrséget is felügyelő önkormányzati minisztériumban Lamperth Mónika akkori miniszter kabinetirodáján dolgozott, a tanúvallomásokban pedig a volt főrendőrt az elsőrendű vádlott „belügyi kapcsolataként” emlegették. Az egyik lehallgatott beszélgetésben Zuschlag azt panaszolta, hogy a nyomozók házkutatásokat tartanak az MSZP pártirodájában. Lusztig (aki egyébként MSZP-s képviselő is volt) erre azt mondta Zuschlagnak: „Rendben van, holnap beszélni fogok a megyei főkapitánnyal, és szükség esetén javasolni fogom, hogy valaki beszéljen a legfőbb ügyésszel. Jó?” A nyomozás egyébként kezdetben nagyon lassan haladt, a megyei rendőr-főkapitányságtól végül a főügyészség el is vette az ügyet, Király Ferenc volt a Bács-Kiskun megyei rendőr-főkapitány pedig távozott posztjáról.
Fodor Endre tanácsvezető bíró hétfőn bejelentette: a bizonyítást ezen a vonalon befejezte, a rendelkezésre álló hangfelvétel alapján a szükséges következtetéseket mindenki levonhatja. A 2008 októberében kezdődött perben az iratismertetés, valamint a bűnjelek vádlottak és védőik elé tárása után a perbeszédek és a védőbeszédek következnek, s ha nem lesz csúszás, akkor első fokon ítéletet is hozhat a bírói tanács a tervezett utolsó, március 31-i tárgyalási napon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.