Bűnpártolást gyanítanak

Már nemcsak emberölés, hanem bűnpártolás miatt is folyik nyomozás a csepeli kettős gyilkosság ügyében. A Magyar Nemzet információi szerint ráadásul egy olyan típusú marokfegyverrel oltották ki a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola intézményvezetőjének és tanárának az életét, amilyet korábban szolgálati fegyverként használtak a rendőrök.

Vona Adrienn
2010. 04. 08. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Budapesti Nyomozó Ügyészség a csepeli kettős emberölés ügyében – tudta meg lapunk a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől. Skoda Gabriella leszögezte: a nyomozás a Budapesti Rendőr-főkapitányság átirata alapján indult, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Ismeretes: a BRFK a múlt héten a Fővárosi Főügyészséghez fordult annak tisztázása érdekében, hogy az egykori csepeli rendőrkapitányt, Császár Mihályt terheli-e bármilyen felelősség a tavaly január 7-én történt kettős emberölés kapcsán, illetve annak megállapítására, milyen viszonyban volt az emberölés elkövetésével gyanúsított Kun Tamással.
Megírtuk: a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola vezetőjét és igazgatóhelyettesét tavaly január 7-én este találkozóra hívta a sikkasztás miatt felfüggesztett gazdasági igazgató, a csepeli MSZP volt elnökségi tagja, Deme Gábor. A megbeszélés után az intézmény gondnoka, Kun Tamás lelőtte Takács József intézményvezetőt, a kerület korábbi szocialista alpolgármesterét és Papp László tanárt. Az emberölés hátterében egy ötmillió forintos sikkasztási ügy áll, amelynek szálai Deme Gáborhoz vezetnek.
Stiller Magdolna, Kun Tamás védője lapunknak korábban azt mondta, hogy védence és Császár Mihály már régóta baráti viszonyban volt. Az utóbbi időben a sajtónak köszönhetően az is nyilvánosságra került, hogy Takács József feljelentést készült tenni a gyilkosság napján Császár Mihálynál, de ez ismeretlen okok miatt meghiúsult. Takács Józsefet a kapitánynál tett látogatása után meggyilkolták. (A rendőrség tájékoztatása szerint az emberölés után néhány nappal az eljárás során tanúként meghallgatottak egyike átadta a nyomozóknak annak a feljelentésnek a teljes másolatát, amelyet Takács József akart eljuttatni a csepeli kapitányságra.) A felröppent hírek szerint ráadásul Császár Mihályt a gyilkosság után telefonon felhívta Kun Tamás. Császár nemcsak beszélt Kunnal, hanem a kórházban is meglátogatta. Felvetődik a kérdés: miről beszélhetett a rendőrkapitány a kettős emberölés feltételezett elkövetőjével? Rejtélyes az is, hogy az emberölés után hogyan került Kun Tamás autója a csepeli kapitányság épülete elé. Ráadásul a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában a kettős gyilkosságot egy olyan PA–63-as típusú fegyverrel követték el, amilyet korábban szolgálati fegyverként használtak a rendőrök.
– Kun Tamásnak nem volt fegyverviselési engedélye, egyszer végzett olyan biztonsági őri feladatot, amikor fegyverhasználatra engedélyt kapott – mondta lapunknak Stiller Magdolna ügyvéd. Szerinte nem vetődött fel olyan adat, ami azt bizonyítaná, hogy a bűncselekményeknél használt pisztoly rendőrségi körökből származott volna.
A BRFK a kettős emberöléssel összefüggésben két büntetőeljárást is folytat. Az életvédelmi osztály emberölés bűntett miatt folytat nyomozást Kun Tamással és Deme Gáborral szemben előzetes letartóztatásuk mellett, míg a gazdaságvédelmi osztály munkatársai sikkasztás, csalás és okirat-hamisítás miatt folytatnak eljárást, amelyben gyanúsítottként hallgatták ki Deme Gábort és az iskola egyik alkalmazottját, K. Ildikót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.