Kilencmilliót kapott vissza a rendőrség

A kormányzati megrendelésekkel ellátott Ifua Horváth & Partners Kft.-vel kötött szerződést 2008-ban és 2009 márciusában az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági főigazgatósága, ám a cég gyakorlatilag ugyanazt az anyagot adta el kétszer – derül ki az ORFK szerződéseiből és Bencze József országos rendőrfőkapitány tegnapi kijelentéseiből.

Munkatársunktól
2010. 04. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bencze a céggel kötött szerződések miatt feljelentést tett az ügyészségen. Az Ifua Kft. ügyeiről korábban is írtunk, hiszen az utóbbi években százmilliós nagyságrendben nyert el tanácsadói megbízásokat költségvetési szervektől. A részletes vizsgálat után kiderült, az első és a második teljesítés néhány részlet kivételével majdnem ugyanaz – mondta Bencze az RTL Híradónak azokról a szerződésekről, amelyek miatt még hétfőn feljelentést tett.
*
A Központi Nyomozó Főügyészség hűtlen kezelés miatt nyomozást rendelt el. Az ORFK gazdasági főigazgatósága által kötött gyanús szerződésekre a Bencze József által elrendelt belső ellenőrzéskor derült fény. Az Ifua és a rendőrség az első szerződést az objektív felelősség érvényesítésével kapcsolatos hatósági eljárásra vonatkozó üzleti terv elkészítése címén köthette 2008-ban. Tavaly viszont projektmenedzselés céljából szerződött az ORFK a céggel.
Az RTL Híradó információi szerint az egyik szerződésért 4,8 millió forint plusz áfát, míg 2009 tavaszán több mint kilencmilliót fizetett ki a rendőrség. A belső ellenőrzés után állítólag az Ifua az utolsó teljesítés díját a jó hírnevére hivatkozva visszautalta a rendőrségnek.
Lapunknak az Ifua úgy nyilatkozott, hogy az ORFK-val kapcsolatos ügyekről a cég a sajtóból tájékozódott, a tanácsadással foglalkozó társaságot eddig nem keresték meg hivatalos úton az ORFK-val kötött szerződéseivel kapcsolatban. Az Ifua lapunkhoz eljuttatott nyilatkozata szerint az első szerződést az ORFK visszajelzése szerint megfelelően teljesítette, a szerződés teljesítését az ORFK elfogadta. „Noha az ORFK által számunkra meghatározott feladatokat szerződésszerűen teljesítettük, a feladatvégzés dokumentáltsága a belső ellenőrzés megállapításai szerint nem volt mindenben megfelelő” – áll a cég kommünikéjében. Az ellenőrzés által kifogásolt dokumentum csak a feladatvégzés egy kisebb részéhez kapcsolódott, ami valóban egy korábbi munkaanyagra épített – érvel a cég.
A társaság elismerte, hogy a második szerződés teljes összegét, azaz 7,8 millió forint plusz áfát visszautalta a rendőrségnek, annak érdekében, hogy a cég jó hírneve és az ORFK-val egyébként fennálló megfelelő partneri viszonya ne sérüljön.
– Természetesen nem próbáltunk meg kétszer ugyanazért a dokumentumért pénzt kérni. A feladatvégzés döntő többségét a kiemelt projektekkel kapcsolatos különböző egyeztetések, megbeszélések, személyes konzultációk tették ki, amelyek dokumentálásának kötelezettsége ugyan nem szerepelt a szerződésben, de utólag úgy látjuk, hogy célszerűbb lett volna azt megtenni. Ennek elmaradása okozta a szerződéssel kapcsolatos későbbi problémát, minőségi kifogás azóta sem érkezett – áll a cég nyilatkozatában.
Mint arról korábban beszámoltunk, a Wallisnak is sokáig dolgozó Ifua Kft. az utóbbi években százmilliós nagyságrendben nyert el tanácsadói megbízásokat költségvetési szervektől. A legnagyobb megrendelők között szerepel a Miniszterelnöki Hivatal, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a Kóka János vezette gazdasági tárca és Draskovics Tibor minisztersége alatt az igazságügyi tárca. Az RTL Klub úgy tudja, a céggel szerződő gazdasági főigazgató már elismerte, hogy hibáztak, de nem a teljesítésben, hanem csak abban, hogy nem adminisztrálták rendesen a munkavégzéseket.
Megírtuk azt is, hogy már három olyan feljelentés érkezett az elmúlt hetekben a Központi Nyomozó Főügyészségre, ami felveti a hűtlen kezelés gyanúját, és aminek prominens rendőri vezetők is érintettjei lehetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.