Magyar botrány Moszkvában

Legkevesebb tízmilliárd forintos kára származott a magyar államnak a moszkvai kereskedelmi képviselet bűncselekménygyanús értékesítése miatt – derül ki a Magyar Nemzet birtokába került titkosszolgálati és külügyminisztériumi dokumentumokból. Az ügyletet bonyolítja egy rejtélyes tulajdonosi háttérrel rendelkező offshore cég, valamint egy igen furcsa körülmények között készült értékbecslés is. Az ügyészség nyomoz, gyanúsított még nincs.

Munkatársunktól
2010. 05. 12. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az épület, amely az orosz főváros központi részén helyezkedik el, jóval a rendszerváltás előtt került magyar tulajdonba. A több mint 17 ezer négyzetméteres ingatlan az orosz kormányzati negyed közelében, az amerikai és az angol nagykövetségtől néhány percnyi sétára található. Az épület értékét tovább növeli, hogy közvetlenül a szomszédságában van a Kraszno-preszanyszkaja metrómegálló is.
Az ötemeletes irodaház és a hozzá tartozó hétszintes vendégház értékesítési kálváriája 2005-ben kezdődött. A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 2010. március 16-i összegzéséből kiderül, hogy „egy ismeretlen személyi kör évekkel a tényleges szerződés megkötése előtt tisztázatlan körülmények között értékesítette a Magyar Köztársaság moszkvai kereskedelmi képviseletét”. A titkosszolgálat szerint az ügylet kapcsán számos szabálytalanság történt, amelyek közül kiemelkedik az ingatlan értékbecslési eljárása. A vételárat ugyanis a valós piaci ár töredékében, négymilliárd forintban határozták meg, holott a tényleges ellenérték 15–20 milliárd forintra tehető.
Balajti László, az NBH főigazgatója az ügyészséghez továbbította a tudomására jutott információkat.

*

De nézzük a szövevényes ügy részleteit. 2005 decemberében Székely Árpád akkori moszkvai nagykövet adásvételi szerződést írt alá a luxemburgi bejegyzésű offshore céggel, a Diamond Airrel. A dokumentumban a vételárat 23,7 millió dollárban határozták meg, amelyből 2,37 millió dollárt a szerződés aláírása után meg kellett fizetnie. Ezt követően 500 millió forint érkezett ismeretlen jogcímen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. jogelődje, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) számlájára.

Újabb szerződés
2008. március 14-én Székely Árpád ellenjegyzésével újabb adásvételi szerződés készült, amelyben szerepel a korábban megfizetett összeg. Három nappal később az – akkorra már megalakult – MNV számlájára megérkezett az ingatlan vételáraként további 21,3 millió dollár, ami – napi árfolyamon számítva – hozzávetőlegesen 3,5 milliárd forint volt.

Kapkodás az MNV-nél
A vagyonkezelő vezetői – Tátrai Miklós, Morvai Attila, Császy Zsolt – értetlenül álltak az összeg érkezése előtt, mert nem tudták, hogy az milyen ügylethez kapcsolható. Miután nyilvánvalóvá vált számukra, hogy az ismeretlen könyvelési tétel a moszkvai kereskedelmi képviselet eladásához fűződik, újra elindították az ingatlan értékesítési, pályáztatási folyamatát, amellyel vélhetően leplezni kívánták a korábbi szerződés aggályos körülményeit.
Színjáték
Az utólagos igazolás érdekében „meghirdetett” zártkörű értékesítés keretében a Diamond Airen kívül, a Masinoimport és a Gazprombank Invest képviselői is megjelentek a moszkvai magyar követség épületében és átvették a pályázati kiírás dokumentumait. A később beérkező pályázatok közül természetesen az akkor már tulajdonos Diamond Air kapott pozitív elbírálást. Figyelemre méltó körülmény, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal információi szerint Morvai Attila az MNV Zrt. vezérigazgatójának megbízásából előzetes tárgyalásokat folytatott Moszkvában, amelyet az érintettek cáfoltak.

Leértékelés
Az épület értékbecslésére a Cushman & Wakefield ingatlanszolgáltató gazdasági társaságot kérték fel, akik 2008 júniusára elkészítették jelentésüket. A társaság 20 millió dollárt állapított meg lehetséges vételárként. Az értékbecslés alapján jól látható, hogy a 17 027 négyzetméteres, egybefüggő épületből mindösszesen 5000 négyzetmétert vettek számításba, a kiállítótermet, az éttermeket, a folyosókat és a föld alatti területeket figyelmen kívül hagyták.
A 3. szerződés
2008. november 5-én a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) a Diamond Airt nyilvánította nyertessé, amelynek értelmében megszületik a harmadik, egyben végleges adásvételi szerződés is.

Oligarcha
Az offshore cég rövid időn belül eladta a volt kereskedelmi képviseletet az orosz területfejlesztési minisztériumnak. A nemzetbiztonsági tájékoztató feltételezi, hogy a továbbértékesítés jelentős profitot hozott. Az offshore cég mögött sajtóhírek szerint az egyik orosz oligarcha, Viktor Vekszelberg áll.
Szabályos?
Tátrai Miklós, az MNV egykori vezérigazgatója a Hír TV-nek elmondta, semmilyen korábbi eladásról nem tudtak. A vagyonkezelő eljárása szerinte minden tekintetben szabályos volt. Kijelentette, arról, hogy korábban ki mit csinált, fogalma sincs.

Balázs hallgatott
A moszkvai kereskedelmi központ eladását a Külügyminisztérium belső ellenőrzési osztálya is vizsgálta, és a szaktárca vezetőjére bízta, hogy tesz-e feljelentést vagy sem. Balázs Péter nem tett. A külügyminiszter a Hír TV kérdésére közölte: a külügyben fellelhető anyagokból csak hiányos képet lehetett kialakítani. – Az események több vonalon zajlottak, én úgy látom, hogy a mai nevén a nemzeti vagyonkezelőnél futottak össze a szálak – fogalmazott. Hozzátette, sok ellentmondást, rendetlenséget tapasztalt, de a Külügyminisztériumon belül büntetőjogi felelősséget nem tudott megállapítani.

Az ügyészség nyomoz
Az ügyészség viszont megállapíthatja a jövőben a bűncselekmény elkövetésének gyanúját az ügylet szereplőivel szemben. A hatóság a tavaly novemberben kezdődött nyomozáshoz megkapja a Nemzetbiztonsági Hivatal által összegyűjtött információkat. Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője elmondta: különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés büntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt nyomoznak. Az ügynek jelenleg nincs gyanúsítottja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.