Házkutatás volt az expócégnél

Házkutatást tartott a sanghaji expó magyar pavilonjának bezárásával fenyegetőző cégnél a rendőrség. A lefoglalt dokumentumokat igazságügyi szakértők vizsgálják. A kormányszóvivő szerint nem csorbulnak a jövő heti sanghaji magyar nap rendezvényei.

Munkatársainktól
2010. 08. 22. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dokumentumokat, adathordozókat és számítógépeket foglalt le a sanghaji expó lebonyolításával még a Gyurcsány-kormány által megbízott Genexpo 2010 Hungary Kft.-nél tartott házkutatása során a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdasági ügyek feltárására hivatott csoportja – közölte Tafferner Éva szóvivő. Genexpo-ügyben július végén indult nyomozás egy magánszemély feljelentése alapján, hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen. Tafferner tájékoztatása szerint a házkutatás alkalmával nem gyanúsítottak meg senkit, tehát a nyomozás továbbra is ismeretlen tettes ellen folyik. A lefoglalt dokumentumokat – köztük az alvállalkozói szerződéseket, befogadott és kiegyenlített számlákat és megállapodásokat – az elkövetkező hetekben igazságügyi szakértők vizsgálják át.
– A munka a házkutatás után is folyik, a Genexpo saját büdzséjének terhére vásárolt egy laptopot, amellyel a legszükségesebb informatikai feltételek újfent adottak – közölte érdeklődésünkre a cég ügyvezetője.

*

Galambos Iván nem kommentálta a társaságot érintő rendőrségi eljárást, azt azonban hangsúlyozta: eddig minden szerződéses kötelezettségüknek eleget tettek, teljesítették a közbeszerzési tenderen elnyert magyar expórészvétellel kapcsolatos program időarányos részét, ám az állam három hónapja nem utalt át nekik egyetlen forintot sem. Az ügyvezető helytállónak nevezte a Népszabadság azon értesülését, hogy a sanghaji magyar pavilon jövő héten bezár, mivel csak addig bírják saját költségvetésükből fedezni a különböző üzemeltetési feladatokat ellátó kínai alvállalkozók bérét.
Nem zsarolható a magyar kormány, a pavilon üzemeltetésére, a programok megvalósulására minden jogos és arányos költség kifizetése megtörtént – szögezte le tegnap Galambos állításával szemben a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság. – Sőt, a rémhírek ellenére az augusztusi magyar napot is megrendezik, a kormányzati vizsgálat ugyanis nem akadályozza a tervezett kulturális programok megvalósulását, mert nem érdekünk, hogy hazánk rossz színben tűnjön fel – tette hozzá lapunk kérdésére Nagy Anna kormányszóvivő. A Sanghajban 2,5 milliárd forintból gazdálkodó, offshore hátterű Genexpo 2010 Kft. képviselői tegnap azt nyilatkozták: a pavilon üzemeltetését, őrzését és takarítását végző kínai alvállalkozó a minap közölte, hogy ha a magyarok nem fizetnek, akkor záros határidőn belül levonulnak a területről. Teszik ezt annak ellenére, hogy az ezer négyzetméteres kockaépület fél évre szóló, 80 millió forintos bérleti díját áprilisban már megkapták. Márpedig a levonulás a magyar pavilon bezárását vonná maga után, éppen a legimpozánsabb esemény, az augusztus 22-én megrendezendő, félmilliárd forintba kerülő magyar nap előtt.
Lapunknak korábban a Genexpo 2010 Kft. ügyvezetője cáfolta, hogy a kormányzati vizsgálat miatt fizetési gondjaik lennének. Galambos Iván hangsúlyozta: van annyi tartalékuk, hogy az üzemeltetésben ne legyen fennakadás, s a cég büdzséjéből kifizetik a függőben lévő számlákat. A mostani vészkiáltás azért is meglepő, mert az expó hivatalos kínai oldalán lévő tarifatáblázat szerint egy ezer négyzetméteres pavilon takarítási költsége, illetve a biztonsági szolgálat díja fél évre 1,8 millió jüanba, vagyis nagyjából 45 millió forintba kerül. Márpedig ez az összeg elenyésző ahhoz a több tíz-, sőt százmillió forintot felemésztő fiktív tanácsadói szerződésekhez képest, melyeket a világkiállítás előkészületekor kötött nagyvonalúan az előző kabinet, s amelyekről kiderült, hogy szabálytalanok. A kormányzati kommunikációs államtitkárság közleményében ugyanis kitér arra, hogy a magyar állam számára előnytelen szerződés született a világkiállítás magyar részvételével kapcsolatban, ezért a nyomozás a felmerült pénzügyi visszaélések gyanúja miatt zajlik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.