Gyanúsítottak a magtárház ügyében

Összességében több mint 665 millió forint értékben elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítanak három, az adonyi magtárbázis felépítésében és működtetésében szerepet vállaló személyt – közölte megkeresésünkre a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az állami kézben lévő Magyar Fejlesztési Bank a beruházáshoz körülbelül 11,3 milliárd forint hitelt nyújtott. Az ügyben felvetődhet a pénzintézet korábbi vezetésének felelőssége is.

Dénes Zoltán
2011. 06. 03. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomoz 2009 vége óta a Nemzeti Nyomozó Iroda a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által részben finanszírozott, a Magtárház Kft. által Adonyban megvalósított intervenciós gabonatárház-beruházással kapcsolatban – tájékoztatta lapunkat Bartha László, a nyomozó hatóság szóvivője. Beszámolója szerint az ügyben ez idáig három gyanúsított kihallgatására került sor. Mint mondta, a rendelkezésre álló adatok alapján az ő terhükre összességében 665,532 millió forint vagyoni hátrány okozása róható. A büntetőeljárás befejezés előtt áll, jelenleg az iratismertetések előkészítése zajlik. A hatóság gazdaságvédelmi főosztályának pénzügyi visszaélésekkel foglalkozó részlege hivatalból, saját észlelés alapján indított eljárást. A nyomozás a beruházó és a hozzá kapcsolódó cégek, illetve a beruházás megvalósításában különféle feladatok elvégzését vállaló társaságokra is kiterjed. A vizsgálat tárgyát annak tisztázása képezi, hogy a magtárház megvalósításában született egyes szerződések indokoltak voltak-e, s ha nem, úgy ezek milyen célból jöttek létre – mutatott rá Bartha László.
A cégadatbázisban fellelhető információk alapján egyébként igen érdekes cégháló bontakozik ki. Az érintett társaságok esetenként furcsának nevezhető egymás közötti kölcsönszerződéseket kötöttek. Ezen – esetenként milliárdos összegeket – az eredménybeszámolók megfelelő soraiban nem mindig leltük meg.
A Magtárház Kft. többségi tulajdonosa az Agriport Kft., ez utóbbinak pedig kizárólagos tulajdonosa 2009 szeptemberéig a svájci bejegyzésű VIV Holding AG volt. Ez utóbbi képviseletében a bankkal, a kivitelező cégekkel és a későbbi üzemeltető társasággal Fazekas Zoltán tárgyalt. Az adonyi raktárbázist pedig a Híd cégcsoporttal építtették fel. Mindez azért fontos, mert a VIV Holding AG ennek a cégcsoportnak adta el 2009-ben az Agriport Kft.-t, vagyis közvetett módon az adonyi Magtárház Kikötő Kft.-t. Ebből, illetve a cégnyilvántartásban és az interneten fellelhető adatokból feltételezhető, hogy az itthon a VIV Holding tulajdonosaként bemutatott Fritz Ruch mindössze stróman volt. A találgatásra okot adhat például az is, hogy az említett svájci állampolgár a vizsgált időszakban már nyugdíjas volt, a VIV Holding pedig lakcímén, egy társasházban volt bejelentve. Egy ilyen, átlagkörülmények között élő svájci polgár a társaság nevében eljáró Fazekas Zoltánnak – a lapunk birtokában lévő meghatalmazás szerint – 100 millió euró értékig, vagyis körülbelül 27 milliárd forintig adott teljesen szabad kezet a cég ügyeinek intézésében.
A minap már megírtuk, hogy a több mint 11 milliárd forintnyi MFB-s hitelből felépített adonyi bázist 2006-ban úgy adták át közéleti szereplők – például Gráf József akkori agrárminiszter – jelenlétében, hogy a logisztikai központ némely eleme még el sem készült, egyes raktárai pedig beáztak. Ezt eltitkolandó, úgy tudjuk, hogy az átadás napján a raktárakban sertéspörkölővel szárították fel az esőtócsákat. A hatályos jogi kötöttségek miatt az MFB megkeresésünkre csak arról tudott tájékoztatást adni, hogy a Magtárház Kikötő Kft. jelenleg 41 713 484 euróval, vagyis körülbelül 11,3 milliárd forinttal tartozik az állami kézben lévő pénzintézetnek. Megkeresésünkre Tímár Gyula, a Magtárház Kft. ügyvezetője megerősítette, hogy a társaság nem tudta fizetni a hiteleket, és emiatt 3,5 milliárd forintnyi lejárt tartozása van, így a visszafizetési határidő meghosszabbítását kérte a pénzintézettől. Információink szerint egyébként a hitel kiegyenlítésére egyre kevesebb esély mutatkozik. Tímár Gyula azt is elismerte, hogy miután az uniós intervenciós rendszert gyakorlatilag megszüntették, maga a beruházás is okafogyottá vált.
Az ügyben megkerestük Budai Gyula elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztost is, mivel vizsgálati tervében az adonyi raktárbázis felülvizsgálata is szerepelt. Tájékoztatása szerint a hivatala által eddig áttekintett dokumentumok alapján felvetődhet az MFB korábbi vezetésének felelőssége is.
Jelenleg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal folyamatban lévő átvilágítási eredményeire várnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.