Nyomozás Dóra megbízásai miatt

Nyomozást rendelt el az ügyészség Dóra Ottó salgótarjáni MSZP-elnök korábbi megbízásaival kapcsolatban. A szocialista politikus a Miniszterelnöki Hivatalnak végzett tanácsadói munkát, ám a gyanú szerint olyan munkákat is elszámolt a kancelláriának, amelyre nem lett volna jogosult. A MeH ezeket befogadta,  és fizetett.

Török László
2011. 08. 08. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a főváros V. kerületi rendőrkapitánysága a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárának feljelentése nyomán – közölte érdeklődésünkre Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Az eljárásban érintett lehet Dóra Ottó, az MSZP salgótarjáni elnöke is, aki az előző kormányzati ciklusban számos tisztség betöltése mellett több tanácsadói szerződést is kötött a Miniszterelnöki Hivatallal (MeH). A politikussal 2007–2008-ban megyei, illetve regionális területfejlesztési kérdésekben, eseti tanácsadásokra kötött szerződést a kancellária. A 2007 júniusában megkötött szerződés alapján kifizetett összeg bruttó 2 275 000 forint volt. Dóra Ottó szerződését később 2008 végéig meghosszabbították. A szocialista politikusnak az észak-magyarországi területfejlesztési kérdésekben kellett tanácsokat adnia, amiért naponta hatvanezer forintot kapott, s éves szinten hetven szakértői napot számolhatott el. A megbízás lejárta után újabb megállapodás köttetett, 2009-ben pedig év közben is módosították a szerződést, amelynek eredményeként a 2008. és 2009. évben kifizetett teljes megbízási díj bruttó 6 197 500 forint volt.
Dóra Ottó amellett, hogy ebben az időszakban Salgótarján város közgyűlésének tagja és az MSZP frakcióvezetője volt, a HM Arzenál Zrt. és az Ipoly Erdő Zrt. vezető tisztségviselője, igazgatósági tagja, valamint az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács társelnöke is volt. A feljelentés szerint a politikusnak az Ipoly Erdő Zrt.-beli igazgatósági tagsága ugyan nem volt összeférhetetlen a tanácsadói megbízásával, de az általa az Ipoly Erdő Zrt.-ben végzett, illetve a cég képviseletében folytatott tevékenységet – például részvételét az igazgatótanácsi üléseken – nem számolhatta volna el mint tanácsadói tevékenységet a megbízó felé. A gyanú szerint tehát bizonyos esetekben Dóra Ottó a tanácsadásért járó díját indokolatlanul vette fel.
A MeH részéről a teljesítések aggálytalan igazolása megtörtént. Dóra Ottóval egyébként a Szilvásy György vezette kancellária akkori kabinetfőnöke kezdeményezésére kötöttek szerződést, ő volt a teljesítéseket igazoló személy is. A szocialista politikust napok óta nem tudjuk elérni, az MSZP salgótarjáni irodájában sem veszi fel senki a telefont. A Hír TV-nek a szocialisták szóvivője nyilatkozott a témában. Kérdésére, hogy kezdeményeznek-e vizsgálatot a salgótarjáni elnök ellen, Kormos Kata azt mondta, nem, az MSZP senki ellen nem kezdeményezett etikai vizsgálatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.