Nem ért véget a történet, Európa továbbra is számít ránk

Magyarország további aktív részvételére számít az Európai Bizottság a múlt félévi soros elnöksége alatt elfogadott európai uniós romastratégia gyakorlatba iktatásában – erősítették meg azon a találkozón, amelyet Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára szerdán Brüsszelben folytatott Francoise Le Bail-jal, az uniós végrehajtó testület igazságügyekkel foglalkozó főigazgatóságának vezetőjével.

MNO
2011. 07. 06. 15:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint az államtitkár az MTI-nek elmondta, egyebek között a nemzeti romastratégiák kidolgozásához készülő uniós útmutató összeállításában és a végrehajtást ellenőrző rendszer kialakításában hasznosítják a magyar tapasztalatokat, de kulcsszerepet szánnak az országnak az Európai Roma Platform következő találkozóján is. Balog Zoltán hangsúlyozta: mindkét fél részéről fontosnak tartották, hogy a téma a továbbiakban, az uniós keretsratégia magyar elnökség alatti elfogadása után is maradjon a prioritások sorában. Elmondta: a nemzeti programok kidolgozását segítő, közös útmutatót az a – Le Bail vezette – bizottsági munkacsoport készíti, amely már tavaly megkezdte munkáját egyebek között a romákat támogató programok és támogatások számbavételével.

Magyarország tapasztalatait azért is fontosnak tartják, mert az említett kérdőívekre a legrészletesebb válaszokat adta a tagországok közül. Az útmutatót még a nyári szünet alatt elküldik a tagállamoknak – emelte ki Balog Zoltán. Ezek alapján őszre, az év végére várható a nemzeti stratégiák elkészítése, amelyre december 31. a végső határidő. A közös útmutató abban is segít, hogy a nemzeti stratégiák összehasonlíthatók legyenek, mert az egyes tagországokban nagyon különbözik a helyzet – magyarázta.

Az ellenőrző rendszer esetében a brüsszeli találkozón fontosnak tartották, hogy a nemzeti sajátosságokat figyelembe vevő, országspecifikus jelzőrendszerek készüljenek, amelyek alapján a nemzeti stratégiák végrehajtása megfelelően vizsgálható. Főszerepet játszik majd az ellenőrzésben az unió alapjogi ügynöksége, illetve statisztikai hivatala, és Magyarország ezek tevékenységéhez is segítséget nyújt. Balog Zoltán elmondta: Magyarország mindenképpen szeretne további szerepet vállalni abban is, hogy a jövőben csatlakozó vagy csatlakozni kívánó balkáni országokat is vonják be a romastratégiák készítésébe.

Az Európai Roma Platformmal kapcsolatban az államtitkár emlékeztetett: a magyar elnökség alatt annak már volt egy sikeres rendezvénye Budapesten. A következő találkozón pedig kiemelt előadóként Magyarország számol be nemzeti elképzeléseiről – Balog Zoltán itt említette a krízistérképek összeállítását, illetve felmérések készítését, adatok gyűjtését.

Az európai platform irányítása a továbbiakban még inkább a brüsszeli bizottság kezelésébe kerül – jelezte a magyar illetékes –, hogy „ne csak a tagországokon múljon, hogy mit csinálnak, mit nem csinálnak”. Beszámolt arról is, hogy a magyar elnökség tapasztalatai alapján javasolták: az egyházi szervezeteket is vonják be a roma platform munkájába. Erre ígéretet is kaptak – fűzte hozzá.

Az egyházak nyújtotta lehetőségeket szerinte még nem sikerült igazán kihasználni. Pedig ezeknek a szervezeteknek a részvétele pluszenergiát jelent, egyebek között azért, mert „emberkérdésnek tekintik a romaügyet, nemcsak pénzkérdésnek”. Balog Zoltán elmondta, hogy szerdán találkozott európai egyházi szervezetek brüsszeli képviselőivel, köztük az egyházak konferenciájának migránsokkal foglalkozó bizottságával is, ahol szintén szóba került a romaprobléma.

Megbeszélést folytatott a magyar államtitkár Julien van Geertsommal, a belga kormányzatnak a társadalmi integrációért és szegénység elleni küzdelemért felelős tagjával is. Balog Zoltán ezzel kapcsolatban kiemelte azt az együttműködést, amelyet a magyar és az azt megelőző belga EU-elnökség a gyermekszegénység és a romák integrációjának ügyében folytatott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.