„Az én reinkarnációm csak rám tartozik”

A dalai láma, aki nemrégiben mondott le a száműzetésben élő tibeti kormány fejének tisztségéről, szombaton Toulouse-ban kijelentette, hogy a tibeti népnek kell döntenie a dalai láma intézményének folytatásáról, és csak saját maga dönthet a saját inkarnációjáról.

MNO
2011. 08. 13. 16:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tibetiek szellemi vezetője, aki háromnapos szemináriumra és konferenciára utazott a délnyugat-franciaországi városba, újságírók előtt kijelentette, már 1959-ben feltette egyértelműen a kérdést, hogy folytatódnia kell-e a dalai láma intézményének. „Erről a tibeti népnek kell döntenie” – mondta a dalai láma, aki a héten adta át a száműzetésben lévő tibeti kormány vezetését Logsang Sangaynak.

„Ami a reinkarnációmat illeti, ez csak rám tartozik, ez az én ügyem, senki másé” – mondta a vallási vezető óva intve Kínát, hogy beleavatkozzon az ügybe. Emlékeztetett, hogy a múltban két eset volt, amikor egy kínai császár beleszólt a dalai láma kiválasztásába, de mindkettő buddhista, a dalai és a pancsen láma tanítványa volt.

„Ma a kommunista kormány ateista, méregnek tartja a vallást és démonnak a dalai lámát, kissé erős volna tehát egy ateista kormánytól, hogy egy démon reinkarnációját keresse” – mondta tréfálkozva a dalai láma.

A dalai láma úgy vélte, hogy az arab forradalmak annak a jelei, hogy „a demokrácia és a szabadság útja az egyetlen lehetőség”, és aggodalmát fejezte ki a gazdasági válság miatt. A 76 éves Tenzin Gyatso szombati előadásán több mint hétezer buddhista hívő és szimpatizáns jelent meg. A mostani a hetedik előadássorozat, amit a Nobel-békedíjas egyházi vezető 1991 óta Franciaországban tart, ahol a buddhista hívők számát 800 ezerre becsülik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.