Garantált bér a közszférában

2000. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzat egy úgynevezett garantáltbér-rendszer bevezetésén gondolkodik, amellyel jövőre minden közszférában dolgozó legalább negyvenezer forintot keresne. A legalacsonyabb keresetűek bérének 57 százalékos emelésén túl azonban átlagosan csak 7-7,5 százalékos bérnövelést terveznek az ennél többet keresőknek. A szakszervezetek szerint viszont így a különböző végzettségűek bérei között megengedhetetlenül kicsi lenne a különbség.Varga Mihály, a Pénzügyminisztérium államtitkára tegnap megerősítette a Világgazdaság információját: a közszférában legkisebb keresetként garantálnák a negyvenezer forintot jövőre. Ettől függetlenül a kabinet javasolni fogja az érdekegyeztető partnereknek, hogy a minimálbér mostani, 25 500 forintos összege 2001. január 1-jétől negyvenezer forintra emelkedjen, bár tisztában vannak azzal, hogy ez bizonyos ágazatoknál súlyos nehézségekkel járna.Mint arról a Napi Magyarország pénteki számában beszámolt: szinte kizárt, hogy jövőre egységesen kötelezővé váljon a negyvenezer forintos minimálbér, mert a munkaadók már jelezték, hogy azt nem fogadják el.Varga Mihály hangsúlyozta: elsősorban a közszférában, a közigazgatásban, az egészségügyben, a szociális ellátásban és az oktatásban dolgozók bérét kell rendezni, a versenyszféra úgy is alkalmazkodik majd ehhez. Varga Mihály szerint jelenleg negyvenezer forint alatti bérért mintegy 750 ezer ember dolgozik, ebből a közszférában 170-180 ezer – a közszféra dolgozóinak 20 százaléka -, a többi a versenyszférában.Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke lapunknak elmondta: a kezdeményezéssel elvben egyetértenek, azt azonban nem tartják elfogadhatónak, hogy míg a legalacsonyabb bérű, 20 százaléknyi közalkalmazotti réteg bére 57 százalékkal negyvenezerre emelkedik, addig a maradék 80 százaléké csak 7-7,5 százalékkal. Ahhoz, hogy ne következzenek be tarthatatlan bértorlódások, a 80 százalék bérét legalább 15-20 százalékkal kellene emelni. Szabó Endre szerint nem kell attól tartani, hogy a megemelt alsó jövedelemszintnek áthúzó hatása lenne más ágazatokból, ugyanis a közszférának nincs felszívóereje.A tervezetet tárgyalási alapnak tekinti a legnagyobb mezőgazdasági munkáltatói érdekképviselet, a MOSZ titkára, Maár András is. Hangsúlyozta azonban, hogy a közszférában történő emeléshez nem csatlakoznak majd más ágazatok is, a mezőgazdaságban, a textiliparban ugyanis egyszerűen nincs rá fedezet. Akkor persze más lenne a helyzet – fogalmazott -, ha a kormány ehhez igazítaná adó- és elvonáspolitikáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.