Biológiai fegyver Kolumbiában

2000. 07. 06. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok törvényhozása áldását adta arra a tervre, hogy a kolumbiai kábítószer-ellenes harcban újfajta fegyvert vessenek be. Ez az eszköz egy gombafajta lenne, ami elsorvasztja a koka-cserjéket.Az Egyesült Államok külpolitikájának sarkalatos pontja Kolumbia. Amellett, hogy egyik legmegbízhatóbb szövetségese, a kolumbiai kokain és heroin okozza az egyik legnagyobb problémát az amerikai droghelyzetben. A kolumbiai kormány egyetért az amerikai tervekkel, ám nem tud teljesen azonosulni velük, hiszen a kolumbiai kábítószer-termelésből származó jövedelem fontos hányadát adja az ország költségvetésének.Az új fegyver egy olyan mesterségesen létrehozott gombafaj lenne, amelynek hatóanyaga megtalálható a Kolumbiában honos kokacserjében. Ezt elkülönítik, és így megtalálhatják a módját annak, hogy minden más növényre hatástalan legyen a szer. Azonban a kolumbiaiak érthető módon kicsit szkeptikusak a kérdésben. Amerikában már kipróbálták próbaültetvényeken a módszert, azonban nem igazán vált be, mivel drága az előállítása, és nem teljesen térképezték föl más növényekre és állatokra tett hatását. Épp ezért Kolumbia saját kezébe kívánja venni az ügyet, és ők akarják kutatni a hatóanyagot, a gomba összetevőit. Ha a kolumbiai kokacserjében nem találják meg a „mesterséges koka-gyilkos” sorvasztó komponensét, a vizsgálatokat be is szüntetik, de a módszeren még dolgoznak. Nem csak egyféle szer lehet alkalmas a kokacserjék kiszárítására. Terveik között szerepel egy „pusztító rovar” kitenyésztése, amelyik biztosan csak a növényt támadja.A gombaprogram másik hátulütője az, hogy a kokainbárókat sem ejtették a fejükre. Nekik is megvannak a biológusaik, vegyészeik, akik egy esetleges kokakihalás után viszonylag egyszerű eljárással immu-nissá tehetik növényeiket a gombára, és akkor a nagy terv megsemmisül.A kolumbiaiakat aggasztja még valami az amerikai viselkedésben. Északi szövetségeseik ugyanis hosszú kutatómunka során kifejlesztették a gomba azon válfaját, ami a marihuána cserjéit támadja. Floridában ismert néhány marihuánát termelő mező, de féltek az esetleges mellékhatásoktól és a társadalmi felháborodástól, ezért nem próbálták ki „élesben”. Kolumbiában ezért kísérleti nyulaknak érzik magukat, és további kutatásokat követelnek.A biológiai fegyver vizsgálatára pedig már rengeteg időt és pénzt használtak fel. A nyolcvanas évek elején a CIA fedezte fel a gomba esetleges használhatóságát, ezután mintegy tíz évig titokban folytak a kutatások. Azonban nem csak ők fejlesztettek ilyen úton: a volt Szovjetunió Afganisztán elleni háborúja során nyúlt a bioló-giai fegyverekhez. A tízéves szembenállást úgy kívánták letörni, hogy az ottani mákültetvényeket pusztítják ki, mivel az afgán gazdaság nagyrészt az ópiumra épül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.