Közmunkáért segély

2000. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzatok a munkanélküliek 70-75 százalékának tudnak 30 napos közcélú munkát ajánlani, amivel a szociális segélyre jogosulttá válnak.A Gazdasági Minisztériumban (GM) elkészült az első értékelés a foglalkoztatási törvény három hónapja hatályos módosításáról. Mint ismert: a „segély helyett munkát” címen készült módosítás szerint május 1-jétől az állástalanok jövedelempótló támogatás helyett szociális segélyt kaphatnak, ha legalább egy hónap közcélú munkát végeznek.Az összegzés szerint a munkanélküli járadékra már nem jogosultak 60 százaléka igényli a szo-ciális segélyt. Ez mintegy tíz százalékkal kevesebb, mint amire a szakemberek számítottak. Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett a legtöbb olyan jelzés, miszerint nem tudtak elegendő munkalehetőséget felajánlani. A legjobb arányt Somogy megyében érték el, ahol az igénylők 95 százalékának nyújtottak munkát. A kérelmezők többsége, mintegy 80 százaléka elfogadta a felajánlott lehetőséget. Az összegzés érdekessége, hogy a fővárosi munkanélküliek alacsonyabb arányban kértek szociális segélyt. Székely Judit, a GM főcsoportfőnöke lapunknak elmondta: vélhetően azért, mert a főváros kedvező munkaerő-piaci helyzete miatt itt könnyebb elhelyezkedni.Székely Judit szerint az eddigi eredmények felülmúlják a várakozásokat. Mint mondta: a kistelepüléseken ugyan nehezebb megfelelő munkát találni és szervezni, ám nem lehet azt állítani, hogy ott nem működik a rendszer.Nádor Rudolfné, a Községi Önkormányzatok Szövetségének vezetője, Hosszúhetény polgármestere szerint a kistelepüléseken nem azzal van gond, hogy nincs megfelelő munka, hiszen árkot tisztítani, parlagfüvet irtani, útburkolatot javítani kell. Inkább az okoz számukra megoldhatatlan problémát, hogy munkaeszközök beszerzésére nem kapnak támogatást. Gyakran előfordul, hogy a szerszámokat a munkanélküliek egyszerűen eladják, tönkreteszik. Nem jut pénz a munkafelügyelők bérére sem, ami elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy szervezetten dolgozzanak az emberek. Így az ötven igénylőből csak ötnek tudtak munkát adni. Akiknek nem jutott feladat, azoknak is megítélték ugyan a segélyt, ám az igénylők szomorúak, mert a segély összege kevesebb mint a fele annak, amit a közcélú munkáért kapnának.Tóth László, a GM főosztályvezetője lapunknak elmondta: a rendszer működéséhez három elengedhetetlen feltétel szükséges: munkanélküli, felajánlható munka és a megszervezéséhez, illetve a segélyhez szükséges forrás. Ez szerinte rendelkezésre áll szinte minden településen. A foglalkoztatási költségekre 3,8 milliárd forintot különítettek el, ez elég lenne minden regisztrált munkanélküli harmincnapi foglalkoztatásához. Ennek kifizetéséhez az önkormányzatnak nem kell önrészt biztosítaniuk. A többletadminisztrációra szintén minden település kapott pénzt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.