MI A MAGYAR?

–
2002. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hegyallyai legjobb bort adó fajok adhatják a szőlős gazdának a tonust annyival inkább, hogy másutt is a Hazában, ahol jó borok teremnek, ugyan azon Hegyallyai fajok tsinálják a bort nagyobbára jóvá: mondom nagyobbára, mert Sopronynak, Szekszárdnak, Keszthelynek, és Badatsonnak is vannak tulajdon, és különösen jól tsepegő fajai, amelyeket a Hegyallyán nem tapasztaltam. Ilyen tulajdona Szekszárdnak a ketsketsets formájú, szagos, Spanyol-muskatál szőlője. Ilyen Keszthelynek a maga sűrű levelű, Szilva, és kéknyelű szőlője; Badatsonnak az ő Ragszőlője; Sopronynak az ő Gyöngy fejérje és Somogynak a maga Tök, és Török szőlőji. Mindazonáltal mindenütt e következő Hegyallyai fajok teszik a legnevezetesebb számot: 1. Gohér, Bajor, Uva augusta. Van 3 féle, sárga, fekete, és hulló. 2. Rózsa, Bakator, Bákor, Túri piros (Rubella), Dinka. 3. Burgundiai, Fürjmony, szeme hosszú, szeplős. 4. Formint, Szigetszőlő, Tumidula. Mindenütt van, de százféleképpen nevezik. A Csáktornyai és Luttenbergi hegyek ebből állanak. 5. Fejér, Polyhos, Vállas szőlő, Albella. 6. Muskatal, szagos szőlő, Csimasz, Thurca. 7. Hárslevelű, Crybotris. Mindenütt ezen a neven esmeretes. 8. Ifark, Juhfark. Mindenütt találtam… 9. Balafant, Pataki szőlő, világos. 10. Bátai, Sárfejér, uva argyrea. A Keszthelyi, Sopronyi, és Badatsonyi hegyekben bővön van, de külömbféle neveket visel. 11. Demjén. Sopronyban sok van, de a nevét nem tudta a vintzellér. 12. Sombalyom, vagy Som Bajor. Éppen olyan a szeme formája, mint a som, tsak hogy sárga, mint a viasz. Ezt tsak Badatsonyon láttam. 13. Budai, vagy Budai Gohér. (…)
Ha a külömbféle szőlőfajtok különös sorokba, vagy közökbe nintsenek ültetve, és valaki mégis azokat összeválogattatni akarná: igen sok munkájába, és költségébe kerülne. (…) Én tapasztalásomból azt mondhatom, hogy minden esmertető jeleire nézve, ott kóstoltam legjobb bort, ahol ezek a fajták voltak össze egyelitve: Formint, Gohér, kevés Sombajom, Hárslevelű, Bakator, Pataki, vagy Balafánt, és Demjén szőlő. (…)
Mindez a must körül javasolt gondoskodás oda néz, hogy azáltal mind az uraságok, mind pedig az apró termesztők, akiknek nagy számú terméséből van a kivitel, oda vigyék a bortsinálást, hogy a Miskoltzi, Szikszai, Aszalai, Hétzei, Sopronyi, Ruszthi, Sexardi, Somlyai, Badatsonyi, Keszthelyi, Muraközi, Böhönyei, és Zákányi bor, ne tsak a Tokaji, és Ménesi borral mérkezhessen, hanem külső országiakkal is kiállja a piatzot. Megvallom azonban, hogy a jó bortsinálásnak minálunk a Tized és a Kilentzed szedés nagy akadálja. Ha a szőlős gazdák, tsak a fejér szőlőt külön szedik is: már annak a levét dézmába elveszik. Hát ha még valamellyes jobbat találnának tsinálni! E nagy akadály a jó bor tsinálásban.
Ellenben az is igaz lévén, hogy az emberek az Uraságokat a szabadtetszésen álló Hegyvámmal ezerféle képen kijádzák. Innen rosszabb jövedelmet gondolni se lehet, mint a hegyvám-bor. Ez így lévén, a Haza gazdálkodássa legböltsebben fog tselekedni, ha a borkereskedés tekintetéből a szőlőkön fekvő terheket pénzül megváltani rendeli, vagy az egész szőlő haszonvételét örökösen eladja: minthogy itt javitani, úgyse lehet egy Földes Úrnak is, de a pénzen szerezhetne javitható jószágot magának.
Nagyváthy János: Magyar practicus termesztő – A szüretről (1821)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.