Együttműködési megállapodást írtak alá tegnap a Nagyatádi Konzervgyár és a döntően mezőgazdasági technológiafejlesztéssel foglalkozó norvég Dtech AS képviselői egy, eddig hazánkban még nem alkalmazott tartósítóipari eljárás alapján működő magyar–norvég vegyesvállalat létrehozásáról. A norvég partner által kifejlesztett, a liofilizáláson (fagyasztva szárításon) alapuló módszer egy, az eddigieknél alacsonyabb költségszintű eljárás, amely alkalmas zöldség-, gyümölcs- és főzelékfélék, illetve – a középtávú elképzelések szerint – tejtermékek tartósítására.
A beruházás értéke meghaladja a hétmillió dollárt – nyilatkozta lapunknak Kósi András, a Nagyatádi Konzervgyár ügyvezető igazgatója. Az úttörő technológiának köszönhetően a hazai fogyasztók mellett az uniós és a tengerentúli, elsősorban amerikai piacok megszerzése a cél – ismertette Kósi András, aki úgy véli: a beruházás öt éven belül megtérül, és már kezdetben olyan sikeres lesz, hogy egy év múlva a fejlesztésről tárgyalhatnak.
A tervek szerint május végére két üzemegységrész elkészül, a harmadik egység átadására pedig augusztus végén kerül sor. A három üzemegység közül a hűtőház állandóan, az előkészítő és a szárítóblokk pedig szezonális jelleggel működik majd, a technológia azonban lehetővé teszi, hogy három műszakban 20-22 ember állandóan működtesse a komplexumot – mondta az igazgató. Hozzátette: a tervek szerint az új gyár 600 tonna készterméket állít elő, amelyhez 2500 tonna nyersanyagot használ fel. Ez az alapanyag-mennyiség kiegészíti a gyár jelenlegi évi 22 ezer tonnás termelését.
Nigel Farage pártja a legnépszerűbb a brit keresztények körében
